Mildrade straff i Riccardo-målet

Publicerad

Svea hovrätt mildrade straffen för tre av de fyra tonårspojkar som åtalats för dödsmisshandeln av 16-årige Riccardo Campogiani i Stockholm.

De tre döms till ett års sluten ungdomsvård för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Tingsrätten dömde dem till tre års sluten ungdomsvård. Den fjärde åtalade pojken frikänns, liksom i tingsrätten.

Pojkarna ska betala 286.000 i skade- stånd. Åtalet mot en femte pojke, en 16-åring som i tingsrätten dömdes för anstiftan till misshandel, ogillas.

Advokaterna tycker olika om domarna
Leif Silbersky funderar på att överklaga domen mot hans klient. Silbersky menar att pojken inte kan dömas kollektivt. Advokaten Björn Sandin anser att hans klient borde ha frikänts och målsägandens advokat Peter Althin är i stort sett nöjd med att alla tre pojkarna fälldes.

Bakgrund: Festbråket som spårade ur

Visa

Upprinnelsen till den uppmärksammade dödsmisshandeln natten till den 6 oktober förra året på Kungsholmen i Stockholm var ett bråk på en privat födelsedagsfest.

Osämjan mellan några av de unga festdeltagarna trappades upp när de kom ut på gatan. Där stötte den 16_årige Riccardo Campogiani ihop med en jämnårig pojke och några smällar gavs och togs.

Riccardo sprang från pojken men flera ungdomar sprang efter och sparkade mot den liggande Campogianis överkropp och huvud.

När ambulans kom till platsen hade Riccardo Campogianis hjärta slutat slå.

På sjukhuset fick läkarna i gång hjärtat igen samtidigt som de konstaterade att han fått omfattande blödningar i hjärnan.

Riccardo Campogiani hölls vid liv med hjälp av respirator, men avled ett och ett halvt dygn efter händelsen.

Tre tonårspojkar fälldes i januari av Stockholms tingsrätt för dödsmisshandeln. De fälldes för grov misshandel och grovt vållande till annans död. De dömdes vardera till tre års sluten ungdomsvård.

En fjärde åtalad frikändes. En femte tonårspojke dömdes för anstiftan av misshandel till ungdomsvård.

Tingsrättens dom överklagades till hovrätten av både de dömda och av åklagaren.

Hovrättsförhandlingen inleddes i mars och rätten beslutade att rättegången skulle vara offentlig.

Under hovrättsförhandlingen pressades vittnen hårt av de dömda pojkarnas advokater. Ett vittne tog tillbaka de uppgifter som han tidigare lämnat i tingsrätten om att han sett hur
Riccardo blivit sparkad.

Källa: SVT / TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer