Roger Richtoff (SD), ledamot i försvarsutskott, vill inte skicka militär till Rosengård om det inte skett ett terrordåd. Foto: TT

Militära ingripanden vid upplopp: ”Inte SD:s politik”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas politiska sekreterare i Malmö, Pontus Andersson, säger till BBC News att han vill att militären ska ingripa vid våldsamma upplopp i, till exempel, Rosengård. Men partiets ledning håller inte med. – Det är inte SD:s politik, säger Roger Richtoff (SD), ledamot i försvarsutskott.

Det var i en intervju som BBC News gjorde som Pontus Andersson sa att han vill se militärer ingripa för att hjälpa polisen vid våldsamma upplopp i invandrartäta förorter som Rosengård. Andersson sa senare till SVT Nyheter att han menade militärpolisen, och att de skulle ingripa vid upplopp.

Men partiledningen håller inte med.

”Inte SD:s politik”

– Tittar man på intervjun kan man dra slutsatsen att man vill sätta in militärer i förorter beväpnade med automatvapen ”för att rensa” – det är inte SD:s politik, säger Roger Richtoff och fortsätter:

– Vi menar att det kan finnas situationer då polisen behöver stöd från militären, exempelvis i situationer som terrorattentat mot Sverige.

”Behöver fler poliser”

Men Pontus Andersson talar om att skicka in militären i Rosengård för att bistå polisen vid våldsamma upplopp, inte terrorattentat?

– Jag tror att om han hade fått utveckla så hade han sagt ungefär som jag säger nu, nämligen att militären ska ingripa vid våldsamma upplopp där man angriper polisen och polisstationer för att skydda, bevaka och försvara. Vi behöver fler poliser i Sverige.

Nu har ändå ett utländskt mediebolag tolkat det som att Pontus Andersson menar att militären ska åka in i förorter och göra polisens jobb – tänker ni göra ett förtydligande?

– Jag sitter ju i försvarsutskottet och vi kommer diskutera det här uttalandet i veckan, och efter det resonemanget får vi fatta beslut om och i vilken utsträckning vi ska förtydliga, säger Roger Richtoff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trumps utspel om Sverige

Mer i ämnet