Bild på skräp. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT

Novus: Miljö och klimat allt viktigare för svenska väljare

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården är fortfarande den viktigaste frågan för svenska väljare. Men miljö och klimat har ökat mest, när drygt tusen människor fått säga vad de anser vara viktigast, visar opinionsmätningsinstitutet Novus senaste undersökning.

– Vi har precis avslutat EU-valet och inom EU är miljö och klimat en av de absolut viktigaste frågorna, för att det är en global fråga. Och när alla partier pratade om miljö och klimat inför och under EU-valet så blir det viktigare för väljarna. Så det här är sannolikt en överspillnings-effekt från valet, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

I den inbördes rankningen mellan olika politiska frågor ligger sjukvården överst på 63 procent, och den har legat där i över två år. På andra plats ligger invandring/integration (53 procent), på tredje plats skola och utbildning (52 procent) och på fjärde lag och ordning (50 procent). Längst ned på tio-i-topp finns jämställdhet (26 procent), medan skatterna halkat under strecket.

Skola, äldreomsorg och utbildningar ökar

Men det är miljö och klimat som är den stora “vinnaren”. Som viktigaste politiska fråga har den ökat från 33 procent i februari till 45 procent i juni.

Andra frågor som också ökat i angelägenhet är skola och utbildning, och äldreomsorg.

Om man ser på kvinnors och mäns olika prioriteringar bland politiska frågor är miljö och klimat viktigare bland kvinnor än män (56 procent respektive 35 procent). Miljö och klimat är också viktigare bland unga 18-29 år, högutbildade och studerande.

Slutresultatet i mätningen blir inte 100 procent eftersom de svarande kan pricka för flera frågor de anser vara viktigast i frågeformuläret. Listan visar inbördes rankning.

– Det är flest som tycker att sjukvården är en av de viktigaste frågorna, så då hamnar den överst och blir den viktigaste, säger Torbjörn Sjöström.

Sjukvården, invandring och utbildning är de viktigaste frågorna för svenska folket visar opinionsmätningsinstitutet Novus senaste undersökning.. Men miljö och klimat har ökat mest, när drygt tusen människor fått säga vad de anser vara viktigast. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.