Romson: Kommunerna dåliga på krav vid sopimport

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna är inte tillräckligt duktiga på att ställa krav när de importerar sopor. Det sa miljöminsiter Åsa Romson (MP) i Aktuellt. Hon sa också att nya lagar är på väg om hur soporna ska hanteras.

– Det här är situationer som är helt oacceptabla, sa hon efter att ha sett reportaget om soptippen i Lidköping med miljöfarlig aska från förbränning av importerade sopor.

– Men nu har myndigheterna ställt mycket tydliga krav att man måste göra om och göra rätt, tillade miljöminstern.

Orsaken till att så mycket sopor importeras är, enligt Åsa Romson, att kommunernas har en planerad överkapacitet i sina sopförbränningsstationer.

Ville inte svara om import

Åsa Romson vill att vi återvinner mera sopor snarare än bränner dem.

– Vi ska i stället ha en situation i Sverige där vi iåtervinner sopor, de sopor som folk faktiskt sorterar i dag, sa hon.

Miljöministern ville inte svara på frågan om Sverige överhuvudtaget ska importera sopor. Hon sa att regeringen tänker lagstifta om vilken ”avfallshierarki” som ska gälla i Sverige och i EU.

– Det vill säga den ordning som ska gälla. Man ska i första hand förebygga att avfall uppkommer och sedan ska man återvinna innan man tar till förbränning, sa Åsa Romson.

Kommunerna behöver börja planera så att vi kan ta hand om avfallet i ett tidigare skede, menade hon.

SVT:s reportage visar att det i de importerade soporna finns sådant som inte borde vara med där. Det problemet är avfallsanläggningarnas ansvar menar miljöministern.

– Det är de kommunala avfallsbolagen som har ansvaret att ställa krav på vad för slags avfall som importeras. De ställer krav men de gör det tydligen inte tillräckligt bra eftersom de får de här problemen, sa Åsa Romson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#sopgranskning

Mer i ämnet