Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner Foto: TT

Miljöpartiet: Accepterar aldrig en häxjakt på muslimer

Uppdaterad
Publicerad

Risken för att bli infiltrerade av extremister är lika stor i andra partier, skriver företrädare för Miljöpartiet i en debattartikel. Nu ska partiet stärka sina rutiner kring när företrädare agerar olämpligt och uppmanar andra att göra detsamma.

Forskaren Lars Nicander sade i en TV4-intervju tidigare i veckan att det finns en risk för att Miljöpartiet har blivit infiltrerat av islamister. Han såg likheter med hur Sovjetunionen försökte infiltrera politiska partier under Kalla kriget genom att ansluta sig till fackföreningar och ungdomsförbund, och sade att det unga Miljöpartiet var mer sårbart än andra partier.

Partisekreterare Anders Wallner och partistyrelsens sammankallande Jon Karlfeldt skriver i en debattartikel som publicerats på Svenska Dagbladet att MP tar Nicanders uttalande på stort allvar.

Efterlyser exempel på dubbla agendor

”Även om det i dagsläget inte finns något som tyder på att farhågan om en infiltration skulle vara reell så kommer Miljöpartiet gå vidare med att utreda vår eventuella sårbarhet” skriver de och tillägger att de gärna tar hjälp av Nicander och andra forskares kunskap i säkerhetsarbetet.

Att vara troende muslim och politiskt engagerad är inte jämförbart med islamism, skriver de och konstaterar att de inte sett något konkret exempel på att en islamistisk agenda fått genomslag i partiet.

”Vi kommer aldrig att acceptera en häxjakt på muslimer eller andra minoriteter utifrån svepande anklagelser” skriver Wallner och Karlfeldt.

Pekar ut övertramp i andra partier

Att tro att risken för infiltration är unikt för Miljöpartiet är bara naivt, menar de och pekar på att Moderaterna har haft en riksdagsledamot med koppling till Muslimska brödraskapet och att Kristdemokraterna haft en riksdagskandidat med en homofobisk agenda.

Det är uppenbart att även andra partier har läxor att göra för att väljarna ska kunna lita på att förtroendevalda agerar på den agenda som partiet gick till val på, avslutar de brevet.

Partisekreterare Anders Wallner gästar SVT:s Agenda i kväll för att prata om Miljöpartiets djupa kris.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MP-krisen

Mer i ämnet