Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilken blir den viktigaste frågan för MP – om Amanda Lind får bestämma? Hör det föreslagna språkrörets svar. Foto: David Westling/SVT

Amanda Lind föreslås som nytt språkrör för MP

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen presenterade Miljöpartiets riksvalberedning Amanda Lind som sin språkrörskandidat att ta över efter Märta Stenevi.

– Av tre mycket bra kandidater har vi landat i och valt Amanda Lind, säger Louise Arndt, ordförande för partiets riksvalberedning.

– Jag vill som språkrör bidra till att vårt parti växer sig starkare att vår politik och vår ideologi kommer fram på ett tydligt sätt och såklart att vi går framåt i kommande val i hela landet, säger Amanda Lind efter tillkännagivandet.

SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutsson säger att det var mycket väntat att Amanda Lind skulle föreslås till nytt språkrör.

– Hon är den av de här kandidaterna som har den tyngsta erfarenheten. Hon har varit statsråd tidigare och har mycket brett stöd inom partiet, säger han.

Till SVT:s reporter på plats säger Amanda Lind att hon är hedrad att få riksvalberedningen förtroende och hoppas även få kongressombudens förtroende i slutet av april.

Den 28 april sker den slutgiltiga omröstningen om vem som blir språkrör på en digital extra partikongress.

Drar sig ur

Det var tre kandidater som ville ta över efter Märta Stenevi – Amanda Lind, Janine Alm Ericson och Annika Hirvonen.

Men efter beskedet att Amanda Lind är valberedningens förslag, väljer Annika Hirvonen att dra sig ur och ställa sig bakom Amanda Lind.

Janine Alm Ericson, har inte bestämt sig för hur hon ska göra.

– Det har varit tre starka, bra kandidater under hela den här processen. När beskedet nu kommer i dag så behöver jag tänka också. Mitt stöd i partiet har varit starkt och jag behöver helt enkelt landa i det här, säger hon till TT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Knutson: Här är Amanda Lind och MP:s främsta utmaningar. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.