Foto: TT

Ungdomsförbundet till MP: Mer radikal klimatpolitik inför valet

Uppdaterad
Publicerad
Miljöpartiet måste bli mer radikalt när det gäller klimatpolitiken inför valet, annars blir det svårt att locka väljare. Den uppfattningen torgför Grön ungdom inför partiets partikongress som inleds på fredag. Bland annat kräver ungdomsförbundet att MP verkar för en fördubblad flygskatt.

– Jag tror att många människor längtar efter en radikal klimatpolitik, och att de letar överallt efter det parti som kan ge dem de här riktigt tuffa klimatförslagen som de vill ha. Många, inte minst unga, är oerhört engagerade i klimatfrågan, men det finns inget politiskt parti som möter upp det engagemanget, säger Hanna Lidström (MP), som är Grön ungdoms språkrör.

Men kan inte ens Miljöpartiet möta upp det engagemanget?

– Inte tillräckligt mycket i alla fall, säger Lidström.

”Känns som ett mjäkigt parti”

På Södermalm i Stockholm har Miljöpartiet haft ett starkt väljarstöd, men när SVT Nyheter pratar med folk i området är det tydligt att bilden av Miljöpartiet har förändrats.

– Jag tycker nog inte att Miljöpartiet är så radikalt. Det har blivit lite grand utplånat av samarbetet inom regeringen, säger Erik Ström.

– Det känns som att de har tappat sina ideal, och att det inte längre är ett radikalt miljöparti. Det känns som ett mjäkigt parti, säger Magnus Nyström.

Bilden av att Miljöpartiet är ett mindre radikalt miljöparti än förr är ett hot mot partiet inför valet, anser Grön Ungdom, som också får stöd av äldre riksdagsledamöter. En sådan är Karin Svensson Smith, som är ordförande i trafikutskottet.

– Jag tycker definitivt att Miljöpartiet är alldeles för försiktigt inför valet när det gäller klimatpolitiken. Det finns nu en risk att många väljare tycker att nästan alla andra partier pratar om miljöfrågor. Då måste vi visa att det är vi som sitter på de mest radikala klimatförslagen, säger hon.

Grön Ungdom vill vässa valmanifest

På Miljöpartiets kongress ska valmanifestet klubbas igenom, och det är detta som Grön ungdom vill vässa. Bland annat föreslår de att partiet ska verka för en fördubbling av den nu införda flygskatten.

Partisekreteraren Amanda Lind utesluter inte att kongressen klubbar igenom en ännu skarpare klimatpolitik, men hon håller samtidigt inte med om att Miljöpartiet skulle ha tappat sin radikala profil när det gäller klimatpolitiken.

– Det är helt uppenbart att det är vi som har drivit igenom att vi har den mest offensiva klimatpolitiken inom Europa.

Men det spelar väl ingen roll om väljarna inte uppfattar det så?

– Vi måste bli bättre på att visa att det finns konflikter med andra partier inom klimatpolitiken och att det är vi som vill satsa medan andra vill skära ned inom klimat- och miljöpolitiken. Vi kommer att gå till val på att prioritera miljön och klimatet. Det finns mycket kvar att göra, och vi är det parti som står upp för det, säger Amanda Lind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer