Här är 00-talisterna som vill till riksdagen

Uppdaterad
Publicerad
18 personer som är födda på 00-talet ställer upp som riksdagskandidater i höstens val. Flera av dem tror att deras ålder kan vara en fördel i politiken.

SVT Nyheter har gått igenom kandidaterna till höstens riksdagsval. Allra yngst är Anna Hallbom (L) som bor strax utanför Slite på Gotland. Hon fyller 18 mindre än två månader innan valdagen och står som fjärde namn på Gotlandsliberalernas riksdagslista.

– Unga, och jag, vrider och vänder på allt, och ifrågasätter allting. Vi vill veta hur saker är exakt, men kan också se enkla lösningar på stora problem, säger Anna Hallbom.

Hon menar att vissa har förutfattade meningar om unga.

– Just när de säger att man inte har någon erfarenhet som ung. Då tänker jag bara att det finns väldigt många som har varit med om saker trots att de bara är 17 år.

Anna Hallbom Foto: Patrik Widegren/SVT

Ungdomsförbundet bra skola

En annan 17-åring som kandiderar till riksdagen är kristdemokraten Emil Dovrén från Linköping. Han tror att ett engagemang inom ungdomspartiet är den bästa skolan för en framtida karriär som politiker.

Flera av de allra yngsta riksdagskandidaterna vill utnyttja sin ålder och ser den som en styrka.

– Det låter väldigt klyschigt, men det är unga som är framtiden och jag vill vara en representant för de unga, säger Miriam Holmgren (MP), språkrör för Grön Ungdom i Kalmar.

Miriam Holmgren menar att äldre politiker har en hel del att lära av yngre.

– Vi kommer från ett annat perspektiv. Vi har kunskap om hur det är att vara ung idag och framför allt om skolfrågor. Men också psykisk ohälsa. Där tror jag att vuxna har mycket att lära av de unga, för det är väldigt många unga som lider av psykisk ohälsa i dag, säger Miriam Holmgren.

Både Miriam Holmgren (MP) och Alice Erlandsson (M) debuterar i riksdagsvalet 2018 – samma år de båda fyller 18 år. Foto: Kaisa Andersson/Privat

Skola och jobbsökande

17-åriga Alice Erlandsson, som kandiderar till riksdagen för Moderaterna, menar att skolan är den politiska valfråga där unga politiker har möjlighet att visa framfötterna.

Men det finns även andra frågor där de riktigt unga politikerna har en mer färsk förankring i verkligheten än de äldre har:

– Det kan vara att man ska skaffa ett jobb och ska ut på arbetsmarknaden för första gången, det är en fråga som äldre inte har samma anknytning till, men en situation vi faktiskt är i just nu i livet, säger Alice Erlandsson.

Vad säger du till de som tycker att du är för ung för en plats i riksdagen?

– Jag har inte fått någon sådan kommentar, men personligen tycker jag inte att man är för ung som 18-åring, utan den här åldern är satt av en anledning. Att det finns variation i ålder i riksdagen är väldigt viktigt för demokratin.

Riksdagskandidaterna som är födda på 00-talet:

Visa

(i åldersordning – allra yngst är alltså Anna Hallbom från Slite på Gotland)

Alexandra Wallin (M) 18 år från Furulund

Leon Viking (MP) 18 år från Trollhättan

Alice Josephson (MP) 18 år från Uppsala

Sila Demir (S) 18 år från Huskvarna

Olivia Angemayer (L) 18 år från Örebro

Hampus Lindqvist (C) 18 år från Umeå

Mohammad Omran (KD) 18 år från Ystad

Alice Sigfridsson (M) 18 år från Kalmar

Jonathan Svensson (S) 18 år från Vargön

Elon Wissing (MP) 17 år från Duved

Rasmus Weibull (L) 17 år från Ydre

Thilde Brolin (MP) 17 år från Uppsala

Emil Dovrén (KD) 17 år från Linköping

Miriam Holmgren (MP) 17 år från Kalmar

Linnea Karlhager (KD) 17 år från Djurås

Alice Erlandsson (M) 17 år från Västervik

Nora Axelsson Håkansson (FI) 17 år från Täby

Anna Hallbom (L) 17 år från Slite
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet