Aktuellts programledare Cecilia Gralde, och Valter Mutt (Mp). Foto: SVT/TT

MP ställde in medverkan i Aktuellt med kort varsel

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen tackade Miljöpartiets utrikespolitiske talesperson Valter Mutt ja till att debattera Palestina-biståndet med Liberalernas partiledare Jan Björklund i SVT:s Aktuellt. Under kvällen hör dock Miljöpartiets pressavdelning plötsligt av sig och meddelar att Mutt inte kommer att medverka. ”Ett väldigt ovanligt och märkligt beteende”, säger Aktuellts redaktör Jeanette Larsson.

”Ikväll skulle Liberalerna och MP:s Valter Mutt debattera om indraget bistånd är rätt metod efter Abbas kritiserade uttalande. Mutt tackade ja. Sen ringde MP:s pressavdelning och ställde in hans medverkan. På pressfrihetens dag”, skriver Aktuellts programledare Cecilia Gralde på Twitter, innan torsdagskvällens Aktuellt-sändning.

”Ni som har övertalat Mutt att inte komma”

Jeanette Larsson, redaktör på Aktuellt, menar att det rör sig om ett mycket märkligt och ovanligt beteende från en pressavdelning till ett riksdagsparti.

– Vi hade pratat med Valter Mutt och till och med gjort upp om hur han skulle ta sig till tv-studion, och ingen gång hade han gett uttryck för några tveksamheter. Sen hör vi inget på ett par timmar när plötsligt pressavdelningen ringer upp och säger att Miljöpartiet tackar nej till att medverka. Jag säger då att jag inte kan tolka det på annat sätt än att det är ni som har övertalat Valter Mutt att inte komma.

Jeanette Larsson bad två gånger om en förklaring, och fick två gånger svaret att ”det Isabella Löwin sagt till TT räcker”.

– Så här brukar det inte gå till. Jag tolkar det som att pressavdelningen sätter munkavle på Valter Mutt, att de gör bedömningen att de inte har nåt att vinna på att ta den här debatten. Vi sökte sedan upprepade gånger Mutt själv för att få en förklaring. Men han svarade inte, säger Jeanette Larsson.

Pressekreterare: Fick förhinder

Enligt Axel Sandin, pressekreterare för Miljöpartiet, ska Valter Mutt ha fått förhinder, och dessutom tyckt att Isabella Lövin redan gjort väldigt bra uttalanden i Palestinafrågan under en tidigare punkt.

– Valter ringde mig och sa att ”jag har tackat ja till en debatt i SVT, men jag skulle vilja att du ringde och tackade nej”, säger Axel Sandin till SVT Nyheter.

Foto: Faksimil

Jan Björklund delade Cecilia Graldes tweet, och skrev kort och koncist på Twitter ”Jag deltar”.

”Beklagligt”

– Jag tycker det är beklagligt. Det här är folkvalda politiker. Valter Mutt är utrikespolitisk talesperson för Miljöpartiet. Och nu gick tittarna delvis miste om den andra sidans argument, avslutar Jeanette Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.