”Tydligare kan inte antisemitismen uttryckas”, skriver Jan Björklund (L) om Mahmoud Abbas uttalande från i måndags. Foto: TT

Björklund vill frysa biståndet till Palestina

Publicerad

Liberalernas ledare Jan Björklund kräver att regeringen omedelbart fryser biståndet till de palestinska områdena. Orsaken är president Abbas uttalande om judarna och Förintelsen.
– Jag tycker att det är att vara förhastad, säger biståndsminister Isabella Lövin (MP) och hänvisar till att fryst bistånd skulle drabba kvinnor och barn.

Det var under ett möte i måndags med det palestinska nationella rådet på Västbanken som Abbas, med hänvisning till ett antal böcker, sade att fientligheterna mot europeiska judar genom historien inte var ett resultat av deras religion utan av ”ocker” och bankverksamhet.

”Uttalandet är helt oacceptabelt och bland det värsta jag har hört”, skriver Björklund på Facebook.

”Tydligare kan inte antisemitismen uttryckas”, skriver han vidare.

Även Isabella Lövin anser att uttalandet är helt oacceptabelt.

– Vi kommer naturligtvis att ta upp det här i skarpa ordalag med Palestinska myndigheten, säger Lövin till TT.

Be om ursäkt

Men hon landar inte i samma slutsats som Björklund, som anser att hela eller delar av biståndet ska frysas tills Abbas bett om ursäkt. Sverige ger inget bistånd direkt till Palestinska myndigheten, utan till olika organisationer, påpekar hon. Biståndet används till vattenrening, kvinnligt företagande och annat som ska stärka det civila samhället.

– Det här är otroligt viktiga saker för människors överlevnad, så det är först i sista hand som vi skulle ta till en sådan åtgärd att vi stryper stödet till barn, kvinnor och ungdomar, säger Lövin.

Björklund anser att det svenska erkännandet av Palestina som en egen stat i dag framstår som helt ogenomtänkt.

”Uttalandet vittnar också om det falskspel som PLO hela tiden bedriver, att inför omvärlden framstå som kompromissvillig men internt i Palestina bidra till att hetsa upp stämningarna mot judar”, skriver Björklund.

Moderatledaren Ulf Kristersson skriver i en kommentar att Abbas uttalande är ”helt oacceptabelt”. Han tillägger dock att bistånd är inget man ”ställer in från en dag till en annan.

”Däremot tror jag att det samlade biståndet till Palestina skulle behöva ses över, givet återkommande rapporter om att biståndet medverkar till att stödja våldsbejakande grupper”, skriver Kristersson

Wallström fördömer

TT har sökt utrikesminister Margot Wallström (S) för en intervju. Hennes presstab hänvisar till ett inlägg på Twitter där hon fördömer Abbas utspel.

”Talet som den palestinske presidenten Mahmud Abbas gav den 30 april innehöll oacceptabla yttranden. Sverige och EU engagerar sig fortsatt för att bekämpa alla former av antisemitism och alla försök att ursäkta, rättfärdiga eller trivialisera Förintelsen”, skrev hon.

Kritik och fördömanden kommer även från EU:s utrikestjänst och FN.

”Sådana uttalanden är oacceptabla, djupt stötande och tjänar inte det palestinska folkets intressen eller fred i Mellanöstern”, lyder ett uttalande från FN:s Mellanösternsändebud Nickolaj Mladenov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer