Salim Zaanoun från Palestinska centralrådet läser upp rådets uttalande under tisdagen. Foto: TT

Palestinska ledare: Dra tillbaka erkännandet av Israel

Uppdaterad
Publicerad

I söndags gick Palestinska befrielseorganisationens (PLO) ledare Mahmoud Abbas till attack mot USA:s president Donald Trump under ett långt tal. Nu uppmanar Palestinska centralrådet Abbas att dra tillbaka erkännandet av Israel och frångå Osloprocessen från 1993. Bakgrunden är Trumps mycket kontroversiella beslut att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

Mahmoud Abbas framträdde under söndagen i ett två och en halv timme långt tal inför Palestinska centralrådet, en del av PLO, vid öppningen av ett tvådagarsmöte i staden Ramallah på Västbanken. I talet uppmanade han bland annat Trump att ”skämmas”, och uttryckte oförstånd inför Trumps Twitter-hot om att dra in bistånd till palestinier för att de nekat till förhandlingar – förhandlingar Abbas menar att man aldrig inbjudits till.

– Vi kan säga nej till vem som helst om det rör vårt öde och vårt folk, och nu har vi sagt nej till Trump. Vi har sagt åt honom att ”århundradets deal” blev århundradets slag i ansiktet – men vi ska slå tillbaka, sade Abbas enligt TIME.

Frångår Osloprocessen

Med ”århundradets deal” avses det fredsavtal som president Trump hoppas få till i Mellanöstern. Trump skickade i fjol en delegation, under ledning av hans rådgivare och svärson Jared Kushner, till regionen i syfte att främja fredssamtal.

Under tisdagen, vid mötets slut, rapporteras att Palestinska centralrådet bestämt sig för att frångå 1993 års Osloprocess – som bland annat innebär ett erkännande av den israeliska staten – och uppmanar Mahmoud Abbas att dra tillbaka PLO:s erkännande av Israel. Enligt ett uttalande från rådet kommer man ”aldrig erkänna Israel som en judisk stat” och ska i fortsättningen återigen arbeta för ett FN-erkännande av staten Palestina, skriver Bloomberg.

Hårda tongångar

”Det omedelbara målet är den palestinska statens självständighet, vilket kräver ett statusskifte från myndighet med självstyre till full suveränitet” skriver rådet i uttalandet, och klargör att erkännandet av Israel kommer återupprättas när Israel erkänner Palestina som stat.

Tongångarna mellan palestinska företrädare och USA har varit hårda sedan Donald Trump förra månaden meddelade att han – som förste amerikanske president någonsin – erkänner Jerusalem som Israels huvudstad och flyttar dit USA:s ambassad från Tel Aviv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.