Donald Trump och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas vid ett möte i maj 2017. Foto: TT Arlov

USA kan dra in sitt bistånd till Palestina

Uppdaterad
Publicerad

USA hotar att dra in sitt bistånd till palestinierna, som enligt Vita huset ”inte längre är villiga att tala fred”. Svaret från palestinerna är att de inte låter sig utpressas.

Som vanligt är det via meddelanden på Twitter som president Donald Trump kommunicerar den amerikanska politiken.

”Ingen respekt”

”Vi betalar palestinierna HUNDRATAL MILJONER DOLLAR om året, och får ingen uppskattning eller respekt. De vill inte ens förhandla fram ett fredsavtal med Israel”, skriver Trump.

Foto: Skärmdump Twitter

Utspelet är enligt bedömare en rejäl upptrappning av tonläget gentemot den palestinska myndigheten.

Backas upp

Trumps twittrande är inte den enda påtryckningen. Det backas även upp av USA:s FN-ambassadör Nikki Haley. Hon hotar att dra in bidragen till FN:s hjälp till palestinska flyktingar om deras ledare inte återvänder till förhandlingsbordet.

”Trump saboterar vår strävan efter fred”

Palestinska myndigheten hälsar på onsdagen att de inte låter sig utpressas. Också det via Twitter.

”President Trump har saboterat vår strävan efter fred, frihet och rättvisa. Nu har han mage att anklaga palestinerna för konsekvenskerna av hans egna handlingar”.

Jerusalem-utspel

Bakgrunden är USA:s besked från december att betrakta Jerusalem som Israels huvudstad och även flytta sin ambassad dit. Ett beslut som fördömdes i FN:s generalförsamling.

Nej till USA-ledd fred

På den palestinska sidan mottogs beskedet med ilska, hat och våldsamma protester. President Mahmoud Abbas har sagt att USA diskvalificerat sig själva som fredsmäklare och att palestinerna inte kommer att acceptera en fredsplan som läggs fram av  USA.

  • USA är den största finansiären av FN:s bistånd till palestinier i Gaza och Västbanken. Bståndet går bland annat till skolor, hälso- och sjukvård och socialt arbete.
  • 2016 bidrog man med närmare 370 miljoner dollar, över tre miljarder kronor. Det är en tredjedel av organisationens omsättning och mer än dubbelt så mycket som EU bidrar med.
  • USA finansierar även den palestinska myndighetens säkerhetstjänst.

Källa: BBC

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer