Palestinska demonstranter på Västbanken. Röken i bakgrunden är tårgas som beskjutits av israeliska säkerhetsstyrkor. Foto: TT

En palestinier dödad i kravaller i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamma kravaller pågår både i Gaza och på Västbanken. Detta sedan tusentals palestinier samlats för att protestera mot USA:s besked om att betrakta Jerusalem som Israels huvudstad. En man i Gaza har dödats av israeliska kulor, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Efter fredagsbönen började hundratals palestinska demonstranter drabba samman med israeliska säkerhetsstyrkor i bland annat städerna Hebron och Ramallah på Västbanken. Över Betlehem stiger en tjock pelare av rök.

Palestinier ihjälskjuten

Demonstranterna kastar sten och soldaterna besvarar våldet med tårgasgranater och gummikulor.  I Jerusalems gamla stad har ett 50-tal poliser tryckt tillbaka omkring 200 demonstranter, sparkat och slagit dem med batonger.

Israeliska soldater har skjutit ihjäl en palestinier vid gränsen till Gazaremsan, rapporterar det palestinska hälsodepartementet enligt AFP. Nyhetsbyrån AFP tar tillbaka uppgifterna om att ytterligare en person ska ha dödats. Palestinska Röda halvmånen uppger att en person har skadats av skottlossning och tolv av gummibeklädda kulor.

Även på Gazaremsan pågår protester. Tusentals människor har begett sig från moskéerna ut på gatorna för att visa sitt missnöje med beskedet från Trump-administrationen att den amerikanska ambassaden ska flyttas till det som USA hädanefter tänker betrakta som Israels huvudstad: Jerusalem.

Förstärkt bevakning

Israel hade skickat ut hundratals extrainsatta poliser i Jerusalem inför den muslimska fredagsbönen. Den palestinska islamiströrelsen Hamas utropade fredagen till ”vredens dag” efter USA:s president Donald Trumps besked, rapporterar AFP. Hamas uppmanar palestinierna till en tredje intifada – uppror.

Detta behöver dock inte nödvändigtvis innebära våldsamheter, det kan också bli fråga om civil olydnad och långvariga strejker, menar bedömare.

Muslimsk vrede

Anti-amerikanska protester har tidigare under fredagen även förekommit i bland annat Egypten, Turkiet, Jordanien, Indien och Pakistan. Staden Jerusalem är för muslimer den tredje heligaste staden efter Mecka och Medina i Saudiaarabien.

Palestinierna anser att den östra delen av staden tillhör dem, och det är därför man inte kan acceptera att omvärlden betraktar Jerusalem som huvudstad i Israel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Mer i ämnet