Birgitta Hansen (MP).

Miljöpartist ber om ursäkt för Israel-kommentar

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartisten Birgitta Hansen beskylls för antisemitism efter kommentarer på Facebook. I sina inlägg skrev hon bland annat att israelerna beter sig likadant som nazisterna ”fast egentligen nästan värre”. Nu ångrar hon sig. – Jag är inte antisemit men det uppfattas så och det kan jag förstå.

Birgitta Hansen är ledamot i Skarpnäcks stadsdelsnämnd och ersättare i Stockholms kommunfullmäktige. I förra veckan skrev hon flera kommentarer till ett inlägg om Israel och Gaza. Bland annat skrev hon: ”Historien upprepar sig – skillnaden är väl att israelerna ursäktar sig och rättfärdigar det de gör med vad nazisterna gjorde – och nu beter de sig likadant, fast egentligen nästan värre eftersom det finns helt andra vapen i dag än för 70 år sedan”.

I ytterligare ett inlägg skrev hon att ”världssamfundet sväljer det mesta av propagandan eftersom judarna är så inflytelserika inom stora företag och i den amerikanska administrationen osv...”

Ber om ursäkt

När SVT når Birgitta Hansen är hon mycket ångerfull.

– Det var inte optimalt formulerat. Jag är inte antisemit men det uppfattas så och det kan jag förstå. Jag ber alla judar i Sverige om ursäkt och jag ber mitt parti ursäkt.

Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, säger till Metro att formuleringarna är allvarliga.

– Kritik mot Israel har jag inget som helst problem med. Men att prata om judiskt inflytande och så vidare, det är klassisk antisemitism. Jag utgår från att ledningen för Miljöpartiet tittar på det här, för det är oerhört allvarligt.

”Går inte att jämföra”

I dag kallar Birgitta Hansen kommentarerna för ogenomtänkta.

– Man tänker inte på det genomslag som Facebook har och så slinter man på tangentbordet. Så här gör man bara en gång och jag kommer tänka mer på hur jag uttrycker mig i fortsättningen.

Vad menade du med att israelerna egentligen nästan är värre än nazisterna?

– Visserligen är folk i Gaza folk inspärrade men jag har varit i Auschwitz och läst om andra världskriget. Det går inte att jämföra.

Birgitta Hansen kandiderar till landstingsfullmäktige i Stockholm men räknar inte med att fortsätta som politiker efter valet.

– Jag hoppar av efter valet. Jag är på plats 36 så jag är inte på valbar plats och räknar inte med någon politisk karriär.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.