arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Foto: TT

Ministern: Nu ska vi få ordning på Arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleds förändringarna av Arbetsförmedlingen. I dag fick man i uppdrag av regeringen att hjälpa till med sin egen omgörning, och att se över hur man ska vara tillgängliga i hela landet.

Att Arbetsförmedlingen ska göras om finns med i regeringens uppgörelse med Centerpartiet och Liberalerna, men enligt ministern kan man säga att arbetet i dag påbörjades på allvar.

– Det är ett uppdrag att analysera och förbereda och bistå när det gäller reformeringen av Arbetsförmedlingen, men det är också ett besked om inriktningen på den förändrade myndigheten, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Uppdraget i tre delar

Ambitionen är enligt henne att själva förändringen ska göras nästa år.

– Arbetsförmedlingen ska finnas kvar som en viktig myndighet som ska ha närvaro i hela landet, bedriva analyser och göra arbetsmarknadspolitiska bedömningar, kontrollera leverantörer och stå för en infrastruktur för arbetssökande. Själva rustningen och matchandet ska utföras av fristående aktörer, säger Ylva Johansson.

Uppdraget består av tre huvuddelar. Arbetsförmedlingen ska vidta åtgärder för att förbereda förändringen, bistå Regeringskansliet i arbetet och analysera vissa viktiga frågor inför förändringen.

Tonvikt på lokal närvaro

Det innebär bland annat att man ska se över hur ett nytt system för att välja fristående anordnare ska kunna se ut. Det ligger också en tonvikt på närvaron lokalt runtom i landet.

Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson i Centerpartiet, tycker att Arbetsförmedlingen varit för snabb med att lägga ner kontor.

– Det ena är att vi ska kunna få in effektiva, resultatbaserade aktörer som faktiskt ger valuta för pengarna för de arbetslösa så det går fortare in i jobb. Det andra är att eftersom Arbetsförmedlingen farit iväg lite i fel riktning och bara velat centralisera så länge nu, så måste vi förklara för dem klart och tydligt att ni måste vara decentraliserade och ha lokal närvaro, menar Martin Ådahl.

Senast den 1 november ska Arbetsförmedlingen återkomma till regeringen med sina svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.