Utrikeshandelsminister Anna Hallberg kommenterar mutmisstankarna mot Scania. Foto: TT/TT

Ministern: Ser mycket allvarligt på mutuppgifterna

Publicerad

Nu kommenterar regeringen för första gången SVT:s avslöjande om omfattande misstänkt korruption och mutaffärer vid buss- och lastbilstillverkaren Scanias indiska verksamhet.

– Regeringen ser mycket allvarligt på mutor och korruption, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg i ett mail till SVT Nyheter.

Den nionde och tionde mars kunde SVT Nyheter och Uppdrag Granskning tillsammans med tyska public servicebolaget ZDF bland annat avslöja att Scania under en längre period varit inblandat i misstänkta korruptionsaffärer i Indien. Åtskilliga detaljer bekräftas i flera hemliga internutredningar som Scania gjort och som SVT och ZDF tagit del av.

I en av utredningarna framkommer bland annat att Scania 2016 via mellanhänder levererat en lyxbuss till ett bolag med nära kopplingar till den indiske transportministerns familj. Något som bland annat bekräftas av mailväxlingar. Enligt ministern är uppgifterna felaktiga.

Scanias internrevisorer har uppmanat bolaget att polisanmäla de misstänkta mutaffärerna, något Scanias ledning inte gjort.

”Mycket allvarligt”

SVT har frågat infrastrukturminister Anna Hallberg om hur hon ser på korruptionsuppgifterna i Scania. Hon vill inte ställa upp på en intervju men skriver i ett mail att:

”Regeringen ser mycket allvarligt på mutor och korruption och vi har ett pågående arbete för att svenska företag inte ska bidra till oegentligheter. Regeringen förväntar sig att svenska företag – oavsett var i världen de verkar – agerar hållbart och ansvarsfullt genom att bland annat arbeta för korruptionsbekämpning.”

Anna Hallberg skriver också: ”Svenska företag anses ofta världsledande inom internationellt hållbart företagande och regeringen förväntar sig givetvis att alla svenska företag tar sitt ansvar vid misstankar om brott”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.