Sverige skriver på EU-avtal för att säkerställa tillgång till sjukvårdsmateriel

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en risk att den svenska vården får brist på skyddsutrustning om det nya coronaviruset sprider sig ytterligare. Sverige ska därför var med i en EU-gemensam upphandling.

– Vi kan nu vara med i den upphandling EU gör gällande sjukvårdsmateriel, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Beslutet om att skriva på avtalet, som förkortas JPA (Joint procurement agreement), fattades vid ett extrainsatt regeringssammanträde på fredagen.

Socialminister Lena Hallengren menar trots allt att beredskapen att hantera coronaviruset är god i Sverige. Samtidigt pekar hon på potentiella problem med människor som reser till Sverige från smittande länder.

– Det finns en hög risk att individer som kommer från länder med smitta kommer hit. Då är det viktigt att vårt smittskydd fungerar och att vi kan begränsa det och smittspåra, säger hon.

Samtidigt manar Lena Hallengren till lugn, och säger att Sveriges beredskap att hantera smittan i Sverige är god.

– Det som Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen och regionala smittskyddsläkarna och den organisationen säger är att vi har en god beredskap för hur situationen ser ut i dag, samt för att kunna göra omprioriteringar för en annan situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.