• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har i många avseenden börjat om ifrån noll”, säger Carl-Oskar Bohlin (M) om uppbyggnaden av det civila försvaret. Foto: SVT

Ministern om kritiserade utspelet: Vill skapa medvetenhet

Publicerad

Det kan bli krig i Sverige, sade civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) i ett uttalande i veckan. Men han kan inte svara på om MSB kommer att få de resurser som man menar krävs för att klara ett krig eller en kris.

Både oppositionen och debattörer har under veckan kritiserat regeringens uttalanden om att det kan bli krig. I SVT:s Agenda får civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) frågan om hur konkret hotet mot Sverige är.

– Man har under lång tid sagt att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas. Det betyder motsatsvis att det kan bli krig i Sverige och det är något som vi alla behöver internalisera och ta med oss, säger Bohlin till SVT:s Agenda.

”Har ett möjlighetsfönster”

Enligt Försvarsmakten bedöms risken för ett väpnat angrepp mot Sverige vara fortsatt låg. Det är en bild som regeringen trots uttalandena delar, menar Bohlin.

– Det vi säger är att vi just nu har ett möjlighetsfönster att bygga upp vår beredskap i paritet med det allvarliga omvärldsläge som just nu råder och som kan fortsätta att försämras.

MSB efterfrågar 10 miljarder

Det civila försvaret monterades till stor del ned efter kalla kriget och enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skulle det i dag behövas minst 10 miljarder kronor per år för att klara de inledande konsekvenserna av ett krig eller en kris.

Det är mer än vad regeringen satsar i år. Hör Carl-Oskar Bohlin svara på SVT:s frågor i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.