Moderaternas arbetsmarknadsminister Hillevi Engström Foto: Scanpix

Ministern: “S tror man kan trolla fram jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M), säger sig vara förvånad över att S inte kommer med något nytt, och anser att det mesta av vad S föreslår redan finns för personer i fas 3

– Den stora utmaningen ligger i att hitta jobb åt långtidsarbetslösa personer. Vi har ju i dag möjlighet för de som är i fas 3 att ge ett särskilt anställningsstöd som betyder att arbetsgivaren får 85 procent av lönen täckt, plus ett förstärkt handledarstöd på 150 kronor per dag, säger hon.

–Ändå är det svårigheter att hitta de här arbetsgivarna och där är jag förvånad över att S tror att man kan trolla fram jobb i det privata näringslivet.

Engström påpekar att regeringen har gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att bli bättre på arbetsgivarkontakter och satsat fem miljoner kronor för att informera arbetsgivarna vilka stöd de kan få.

Men S föreslår också två nya anställningsstöd på hundra procent av lönekostnaden. Gör inte det någon skillnad?

– När jag träffar arbetsgivare så är de rädda för risken med att anställa någon som inte är hundra procent arbetsför, som varit borta länge. Utmaningen ligger snarare i utmaningen att arbetsgivare måste förmås ta större socialt ansvar och se att alla människor behövs och kan bidra på deras arbetsplatser, säger Engström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer