Foto: TT

Minskad insyn hos FHM – mötesanteckningar hålls hemliga

Uppdaterad
Publicerad

Varje vecka har Folkhälsomyndigheten telefonmöten med landets smittskyddsläkare. Men från och med den 17 mars hålls mötesanteckningarna hemliga för allmänheten, rapporterar Sveriges Radio.

Veckoavstämningarna med landets smittskyddsläkare har till stor del handlat om coronaviruset under 2020.

De är avgörande i Sveriges arbete mot viruset, enligt Inger av Rosen, som arbetar med smittskyddssamordning på Folkhälsomyndigheten.  

Coronapandemin

– De här är en del av vår beredskapsplanering, säger hon till Sveriges Radio.

Beslut på mötet 17 mars

Genom att ta del av anteckningar från tidigare möten har SR kunnat berätta att kunskapen om beredskapen saknades på flera områden, samtidigt som regeringen uppgav att beredskapen var god.

Men på mötet den 17 mars togs ett beslut som innebär att Folkhälsomyndigheten inte längre lämnar ut anteckningar från veckomötena till allmänheten.

“I övrigt har media visat ett tilltagande intresse för dessa telefonmöten, samtidigt som deltagande från Smittskyddsenheten är 100 procent och Folkhälsomyndigheten kommer fortsättningsvis att inte cirkulera några minnesanteckningar från dessa covid-19-möten,” står det i minnesanteckningarna från mötet.

”Det finns en klar risk”

Inger av Rosen bekräftar för Sveriges Radio att det fanns en oro bland flera smittskyddsläkare att man inte skulle kunna tala fritt på mötena om det man sa riskerade att komma ut i medierna. 

– Om det man vill stöta och blöta blir en förstasidesnyhet så finns det ju en risk att man hittar andra sätt för att stämma av. Det finns en klar risk för det, säger Inger av Rosen.  

Hon betonar dock att beslutet främst drevs av att det tar för lång tid för alla smittskydd att granska minnesanteckningarna innan de lämnas ut, vilket läkarna måste göra enligt lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet