Foto: Firat Celik

Missnöjet kokar bland Sveriges fattigpensionärer

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige finns drygt 300 000 fattigpensionärer enligt EU, och missnöjet kokar menar de som engagerar sig i olika pensionärsgrupper.

– Det är en skam för ett välfärdsland som Sverige, säger Inger Stark som är med i Tantpatrullen.

Pensionärernas villkor berör många. 2,2 miljoner svenskar lever i dag på pension, och av dem räknas drygt 300 000 som fattigpensionärer. En majoritet av de fattiga är kvinnor.

– Nu är det tio dagar kvar till pensionen och jag har nästan inga pengar kvar, säger Inger Stark.

I Tantpatrullen tar man framför allt strid för kvinnorna som lever som fattigpensionärer. Många har engagerat sig i Vänsterpartiet tidigare. Men pensionen är inte enbart en vänsterfråga.

”Jag började gråta”

Dan Glimmerås, som alltid har röstat på Moderaterna, är en av initivativtagarna till Pensionärer i gula västar. Han bildade gruppen efter att ha öppnat sitt första pensionsbesked.

– Det stod att jag skulle få 8 100 kronor. Jag började gråta, och tänkte hur i herrans namn ska jag klara av att leva på det här, säger han.

Kräver 16 000 kronor

Båda grupperna kräver att pensionssystemet ska göras om. Pensionärer i gula västar har som krav att alla ska få 16 000 kronor skattefritt.

– Det finns inte en människa som klarar sig på mindre. Hyran och mat ska betalas, säger Dan Glimmerås.

Se hela inslaget i söndagens Agenda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.