Misstänkt korruption på Fastighetsverket – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Statens fastighetsverk skakas av en misstänk korruptionshärva. Flera personer har anhållits, bland annat myndighets generaldirektör Björn Andersson.

Torsdagen 26 januari anhölls Statens fastighetsverks generaldirektör Björn Anderson och fastighetsdirektören på samma myndighet misstänkta för grov trolöshet mot huvudman.

Dagen innan hade polis genomfört en razzia mot huvudkontoret med anledning av en misstänkt korruptionshärva. Här ska bland annat generaldirektör Björn Andersons dator ha beslagtagits.

Förnekar brott

Totalt är fyra personer anhållna i härvan. Förutom generaldirektören och fastighetsdirektören är det en tidigare chef på Fastighetsverket som misstänks för trolöshet mot huvudman, grovt brott och grovt tagande av muta. Hans fru är också anhållen, misstänkt för medhjälp till trolöshet mot huvudman.

Björn Anderson förnekar brott.  

Misstankarna mot generaldirektören och fastighetsdirektören handlar om att de två trots flera medarbetares anmälningar underlåtit att agera gentemot en tidigare anställd fastighetschef som misstänks för omfattande brottslighet gentemot Statens fastighetsverk.

Ska ha hyrt ut till släkt och vänner

Riksenheten mot korruption håller i brottsutredningen och det var TV:s granskande program Kalla fakta som avslöjade den misstänkta korruptionshärvan.

Bakgrunden till det hela är att en högt uppsatt chef anklagas för att ha hyrt ut hus som tillhört Fastighetsverket till släkt och vänner. Han ska även ha renoverat sina privata fritidshus med skattepengar. Det ska handla om mångmiljonbelopp.

Björn Anderson har enligt TV4:s Kalla fakta känt till missförhållandena sedan 2014, men han agerade först två år senare. Inte förrän TV4 granskat fallet gjordes en polisanmälan.

Den polisanmälde chefen har sagt upp sig själv från Statens fastighetsverk.

Den huvudmisstänkte blev förvarnad

Enligt Ekot i Sveriges Radio blev chefen förvarnad om att han utreddes för mutbrott. Han hade i början av december fått besök av TV4:s Kalla Fakta och då mejlade han en annan chef på myndigheten och undrade ”vad är det som händer”. Då beslöt flera chefer – efter förslag från generaldirektören Björn Anderson – att de skulle berätta för den huvudmisstänkte om den polisanmälan de gjort.

Det är ett beslut som kan påverka polisutredningen, anser flera korruptionsexperter som Ekot pratat med.

Ytterligare en person som arbetar hos en leverantör till SFV misstänks för grovt givande av muta och medhjälp till trolöshet mot huvudman. Samtidigt har justitiekanslern (JK) inlett en förundersökning angående misstanke om brott mot efterforskningsförbudet, då en fastighetsdirektör under ett möte ska ha frågat personalen om vilka som hade talat med TV4.

Förvaltar slott och museum

Björn Anderson är en riktig veteran på Fastighetsverket och har varit anställd på myndigheten sedan 1995.

När han tillträdde som generaldirektör under 2014 hade han i drygt ett år redan suttit på posten. Innan dess hade Anderson, som är bankjurist i grunden, haft rollen som myndighetens chefsjurist. Tanken var att han skulle stanna kvar till 2020 på ett sexårigt förordnande.

Marja-Leena Pilvesmaa går in som vikarierande generaldirektör under polisutredningen.

Statens fastighetsverk förvaltar kulturarvet i Sverige i form av bland annat slott, residens och museum.

Statens fastighetsverk (SFV) ansvarar för att förvalta en viss del av statens fasta egendom. Verket, som sorterar under Finansdepartementet, förvaltar fler än 2.300 fastigheter – bland annat slott, borgar, museer och teatrar.

Verket har alltså som ansvar att upprätthålla och förvalta fastigheter som anses kulturhistoriskt värdefulla, eller som av andra anledningar behöver särskild förvaltning.

Enligt SVFs hemsida rör det sig om ”cirka två miljoner kvadratmeter byggnader och en sjundedel av Sveriges yta. Det ekonomiska värdet av fastigheterna uppgår till drygt 13 miljarder kronor.

Bland fastigheterna som verket förvaltar finns:

 • De kungliga slotten med tillhörande parker
 • Fästningar och monument
 • Jord- och skogsegendomar i södra och mellersta Sverige
 • Kronoholmar med fyr- och lotsplatser
 • Rennäringens åretruntmarker väster om odlingsgränsen i Norrbottens och Västerbottens län
 • Residens
 • Regeringsbyggnader
 • Riddarholmens hus och mark
 • Skeppsholmens hus och mark
 • Statliga musei- och teaterbyggnader
 • Sveriges ambassader andra statliga byggnader i utlandet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Korruptionshärva på Fastighetsverket

Mer i ämnet