Hultqvist och Löfven under Aurora 17. Foto: TT

Misstänkt spionage mot militärövningen Aurora

Uppdaterad
Publicerad

Militärövningen Aurora 17 misstänks ha utsatts för spionage i stor skala, skriver Dagens nyheter. Enligt tidningen analyserar Försvarsmakten nu tiofalt fler rapporter om säkerhetshändelser än normalt.

– Under Aurora har man märkt av människor som velat fotografera och studera det som sker. De har närmat sig våra förband för att få en bild av vår utrustning och hur vi arbetar. Det är krafter som inte velat ge sig till känna om vad de egentligen är för några, berättar försvarsminister Peter Hultqvist för Dagens Nyheter.

Stefan Ring, militärstrategisk analytiker, verksam på Försvarshögskolan, blir inte förvånad när han hör nyheten om att Aurora skulle ha utsatts för spionage.

– Det är väl helt naturligt att det skulle bedrivas spionage vid en försvarsövning av den här den här storleken. Det hade varit konstigt om det inte hade inträffat, säger han.

”Stort intresse från rysk sida”

Aurora är den största svenska försvarsövningen på över 20 år. Fler än 19.000 svenskar deltog i övningen men också förband från åtta andra länder.

Enligt Dagens nyheter besöktes övningen också av personer som inte var inbjudna och betedde sig märkligt. Något som har medfört en kraftig ökning av antalet rapporter om misstänkt säkerhetshotande verksamheter till Försvarsmakten.

– Vi har ju bjudit in observatörer till Aurora, men jag tror att intresset från rysk sida är betydligt större än att bara skicka observatörer som bara kan uppfatta en begränsad mängd information. Jag kan tänka mig att man vid sidan av observatörsverksamheten på legal grund också haft illegal spionageverksamhet för att få fram detaljer och uppgifter som man inte hade kunnat komma åt annars, säger Stefan Ring.

”Naturligt beteende”

Han säger också att han skulle vara förvånad om det inte också har bedrivits intensiv signalspaning under Aurora.

– Det är ett helt naturligt beteende. Det har alltid varit så. Under kalla kriget när Sverige genomförde större övningar var det också ett stort intresse från omvärlden, säger Stefan Ring.

TV: Få koll på försvarsmaktsövningen Aurora 17

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.