Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Knut Kainz Rognerud om hur utredningen kan påverka Ericsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Misstänkta Ericssonmutor utreds

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare vid Riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning efter SVT:s avslöjande om Ericssons misstänkta mutbrott i Irak.

– Det handlar om misstankar om givande av muta i Irak under 2014, 2015 och framåt, säger åklagaren Leif Görts, vid Riksenheten mot korruption, till SVT.

Görts vill inte gå in på närmare omständigheter till varför förundersökningen har inletts.

Ericssons misstänkta mutor till terrororganisationen IS i Irak har varit hett nyhetsstoff hela våren. Enligt Ericsson fanns en intern, hemlig rapport i huset färdig 2019 som tydligt visade på att misstänkt korruption hade skett i Irak åren innan.

Farhågor om nya böter

Sedan har det varit locket på från bolaget, något den högsta ledningen fått hård kritik för, och som bland annat ledde till att styrelsen och vd Börje Ekholm nekades ansvarsfrihet på bolagsstämman härom veckan.

Att det nu startas en förundersökning är relativt väntat, enligt SVT:s reporter Knut Kainz Rognerud.

– Åklagaren var tvungen att agera eftersom korruptionsuppgifterna kommer från bolagets egna utredning, även om de först blev kända i samband med SVT:s ”Uppdrag granskning”.

Böter i USA

Sedan tidigare är det känt att de amerikanska rättsvårdande myndigheterna har fått viss information om Irak-härvan, oklart hur mycket. USA:s justitiedepartement delade härom året ut en jättebot mot själva bolaget Ericsson, på runt tio miljarder kronor, för tidigare korruptionsaffärer, i bland annat Djibouti och Kina. Nu finns farhågor om att mer böter väntar Ericsson efter Irak-härvan.

Rättegång i Solna

I Sverige har åklagare drivit fall relaterade till enskilda personer som jobbat för Ericsson och som misstänks för inblandning i de tidigare mutaffärerna.

Detaljer om Irak-mutorna och vad för slags misstankar det handlar om, vill inte Leif Görts alls gå in på i det här läget.

På måndag inleds en rättegång i Solna tingsrätt mot fyra före detta Ericssonchefer, misstänkta för grov bestickning av höga tjänstemän i afrikanska Djibouti för att vinna kontrakt, något som ska ha skett för tio år sedan.

Dessutom pågår en förundersökning för liknande brott i Kina, enligt Leif Görts.

Se SVT Nyheters sammanfattande direktsändning av den nu inledda förundersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.