Polisen har stora problem med bland annat chefsförakt, enligt en ny internrapport. Foto: TT

Misstro och chefsförakt inom polisen enligt ny rapport

Publicerad

Polisen har stora problem med sin kultur enligt en ny rapport från myndighetens egna revisorer. Misstro mellan yrkesgrupper, ovilja att följa fattade beslut och förakt mot chefer ska nu hanteras genom en rad åtgärder. Men granskningen har luckor menar en kritisk polisforskare.

Internrapporten visar på en rad brister.

  • En ”överprövningskultur”, där man inte följer fattade beslut.
  • En ”vi-och-de-kultur” med misstro mellan yrkesgrupper.
  • Ett chefsförakt.

Polismyndighetens HR-chef Tomas Rosenberg säger att kulturfrågorna är viktiga för polisen.

– Våra medborgare ska kunna förvänta sig att man kan lita på dem som jobbar inom polisen. Om vi skulle ha problem med den interna kulturen så finns det risk att det sprider sig i samhället.

Som svar på revisorernas rapport har polisens ledning beslutat om en rad åtgärder, bland annat ett nytt nätverk och att man ska utreda en så kallad visselblåsarfunktion.

Kritik från forskare

Polisforskaren Stefan Holgersson håller med om att internkulturen spelar roll men han menar att rapporten har ett alldeles för snävt uppifrånperspektiv.

– Varför är det inte accepterat att föra fram kritik? Varför är folk rädda för att föra fram kritik? Den kulturen tas över huvud taget inte upp.

Är det inte bra att försöka komma tillrätta med om det finns ett förakt för chefer?

– Absolut. Men man ska också fråga sig varför det föraktet finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.