Foto: Izabelle Nordfjell, TT

Misstroendeomröstning i riksdagen mot justitieminister Morgan Johansson (S)

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inte tillräckligt många röster för en misstroendeförklaring mot justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i riksdagen, vilket också var väntat.

Det var totalt 151 ledamöter som röstade för en misstroendeförklaring, medan 131 ledamöter röstade nej.

Både Vänsterpartiet och Centerpartiet avstod från att rösta.

– SD, M och KD har tillsammans 154 mandat, dock krävdes det minst 175 för att det skulle gå igenom, säger Elisabeth Marmorstein.

”Åkesson vinner på detta”

Det var Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som väckt frågan om misstroende mot ministern. Och för första gången fick SD stöd av både Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Det är framförallt Jimmie Åkesson som vinner detta. Genom att vara den som väcker en misstroendeförklaring framstår han som en oppositionsledare och han manifesterar det här konservativa blocket som han brukar prata om, säger Elisabeth Marmorstein som är på plats i riksdagen.

Markerar mot regeringen

Det är efter de senaste våldsdåden i Malmö som Sverigedemokraterna tog beslutet att väcka misstroende mot Morgan Johansson.

– Man vill markera att man tycker att regeringen har tappat kontrollen när det gäller gängkriminalitet, dödskjutningar och bombdåd och att man inte tror att Morgan Johansson är kapabel till att vända den här situationen, säger Elisabeth Marmorstein.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer