Blommor som lämnats vid Drottninggatan. Foto: TT

Miste syskon i terrordådet – får 60 000 kronor i skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Offren och anhöriga till de som drabbades av terrordådet i Stockholm kommer att få mellan 20 000 och 185 000 kronor i skadestånd. Trots att syskon i regel inte räknas som närstående som kan begära skadestånd frångick rätten från sin huvudregel. Även syskon till de som dödades i terrordådet får 60 000 kronor vardera.

Enligt domen kommer skadestånden att variera mellan 20 000 och 185 000 kronor. De 199 identifierade offren får närmare 14 miljoner kronor sammanlagt. De 19 anhöriga till de fem personer som dödades får sammanlagt 840 000 kronor. 

Två av de som dödades var Chris Bevington och Maïlys Dereymaeker. Deras syskon har begärt skadestånd, något som svensk lag inte automatiskt tilldelar syskon. Men när det gäller terrordådet i Stockholm frångår Stockholms tingsrätt huvudregeln eftersom syskonen bevisat att de har haft en mycket nära relation.

Terrordådet i Stockholm

”Belopp ligger över schabloner”

Syskonen till två av de som dödades på Drottninggatan kommer att få 60 000 kronor vardera.

– De belopp som vi har dömt ut ligger något över de schabloner som man brukar ge vid mordförsök eller framkallande av fara för annan, säger Rådman Carl Rosenmüller.

Rädslan som Rahmat Akilov anses ha spridit har bidragit till att skadestånden är högre än vanligt, enligt Carl Rosenmüller.

Olika skadestånd ”kränkning i kränkning”

Men de olika skadeståndsnivåerna kritiseras av somliga målsäganden.

– Bara för att Akilov inte såg vilka som stod innanför väggen på Åhléns är våra liv mindre värda. Medan om jag stod här på Drottninggatan när det hände eller om jag sprang in i någon butik då var det mordförsök värt 100 000-150 000 kronor. Det där tycker jag är en kränkning i kränkningen, säger en av målsägandena Stig Westlund.

Ministern: Svårt jämföra skadestånd mellan länder

Justitieminister Morgan Johansson svarar så här på frågan om skadeståndsnivåerna i Sverige är för låga:

-  I många andra länder ska skadeståndet även täcka kostnader som vi inte har i Sverige, till exempel sjukvårdskostnader eller förlorad arbetsinkomst. Sverige har ett välfärdssystem som är ett av de mest utbyggda.

Han tillägger att det svenska systemet innebär att domstolarna sätter praxis, inte regering och riksdag.

– I det här fallet har domstolen gått över praxis i vissa fall. Sedan är frågan ännu öppen, domen kan ju överklagas, säger Morgan Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet