Hjärnforskare om MMA: Är otroligt skeptisk till sporten

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler barn och ungdomar tränar MMA, mixed martial arts. En anledning till att den här kontroversiella typen av kampsport blivit allt populärare är den svenska stjärnan Alexander Gustafsson. Just nu laddar inför en stor match i London på lördag.

Många har åsikter om MMA – en sport tycker vissa, slagsmål tycker andra.

– Jag har inget emot själva styrke- och koordinationsträningen, men när sporten syftar till att slå mot huvudet blir jag otroligt orolig och skeptisk till sporten, syftet är ju att slå ut sin motståndare, säger Niklas Marklund, hjärnforskare på Uppsala Universitet i Aktuellt.

George Sallfeldt, ordförande för svenska MMA-förbundet menar dock att MMA, som är en av världens mest snabbväxande sporter just nu,  är vilken sport som helst och försvarar den med att det inte finns tävlingar för ungdomar utan att det finns en 18-årsgräns.

”Får inte träffa med sparkar”

– Träningen som bedrivs får inte innehålla full kontakt eftersom barn inte är färdigt utvecklade fysiskt. Man får inte träffa med sparkar och slag.

Niklas Marklund:

– På er hemsida står det faktiskt att 13-åringar i princip ska kunna börja med sparring vilket innebär slag mot huvudet om de bedöms vara fysiskt och psykiskt redo för det.

George Sallfeldt:

– Jag skulle vilja vända på det. Vi tillåter inte full kontakt när det gäller barn och ungdomar, men 16-17-åringar som vill börja tävla när de är 18 år får en viss förberedande träning för det.  

– Och den stora gruppen som sysslar med MMA gör det för att få motion.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.