Jessica Schedvin önskar att me too-kampanjen tar fart. Foto: Privat

Moderat riksdagsman utreds för sexuella övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

En moderat riksdagsman utreds för sexuella övergrepp. En före detta kvinnlig partikollega vittnar om upprepade sextrakasserier under Almedalsveckan för tio år sedan. Nu har partiet inlett en intern utredning.

– Han sände nakenbilder till mig, säger Jessica Schedvin.

I kölvattnet av den globala Me too-kampanjen skrev över 1.600 kvinnor inom svensk politik om vad de upplevt och utsatts för under hashtaggen #imaktenskorridorer. De vittnar om övergrepp och sexuella trakasserier från manliga chefer och kollegor inom politikens värld.

Ville träffas privat

Aftonbladet rapporterar om Jessica Schedvin, 27, som under flera år var aktiv inom Moderaterna och väljer att berätta om vad hon utsattes för under politikerveckan i Almedalen för tio år sedan. En manlig partikollega, i dag riksdagsledamot, bad om att få träffa henne privat över ett glas vin. Hon kände sig smickrad och tackade ja. Det slutade med att mannen började kyssa henne trots att hon sa nej. Han sa att det är så det går till inom politiken.

Kampanjen #MeToo

– Jag var ung och i efterhand förstod jag att det var fel. Att jag reagerade först efter ett par år är ett tecken på hur normaliserat det är, säger Jessica Schedvin till SVT Nyheter.

Skickade nakenbilder på sig själv

Under resten av veckan skickar han över ett tiotal nakenbilder på sig själv och länkar till olika porrsidor. Jessica svarar att hon inte är intresserad. Då skickar mannen en nytagen bild på hennes boende i Almedalen med ordet ”hora”.

Jessica polisanmälde aldrig trakasserierna men väljer nu att dela med sig av sin upplevelse och hoppas att Me too-kampanjen ska leda till ett paradigmskifte – inom hela samhället. Hon anser även att riksdagsledamöter har ett extra ansvar att vara goda förebilder.

Utreds internt

– Jag vill att unga tjejer som utsätts för sexuella trakasserier ska reagera direkt, prata om det och polisanmäla. Det måste till en attitydförändring så att tjejer kan vara mer framåt och aktiva inom politiken.

Moderaternas pressekreterare Niklas Gillström bekräftar att partiet tagit del av Jessica Schedvins berättelse och att man inlett en intern utredning av händelsen, men vill inte kommentera det vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet