Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) presenterar paritets höstbudget under en pressträff i riksdagens pressrum. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Analys: Moderaterna fullföljer högersvängen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När Moderaterna nu samlas för partistämma i Västerås tycks partiet vara inriktat på att fullfölja den högersväng av politiken som redan har inletts. Konkurrensen med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna om stora väljargrupper sätter fortsatt hård press på Moderaterna.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

För första gången på 15 år samlas i helgen Moderaternas partistämma utan att partiet behöver ta hänsyn till vad andra partier tycker och tänker. Moderaternas försök att bilda regering misslyckades, samtidigt dog Alliansen. Nu försöker partistrategerna förpacka detta otvetydiga nederlag i en mer framtidsoptimistisk berättelse: Att partiet fritt från bindningar kan förnyas och därmed bli mer attraktivt för väljarna.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer talar gärna om att Moderaterna i dag är i ett liknande läge som 2003, när Bo Lundgren avgått och Fredrik Reinfeldt precis tillträtt som partiledare.

Då stod partiet inför en period som skulle visa sig bli den mest framgångsrika i Moderaternas historia. Höjdpunkten blev valet 2010 då partiet fick över 30 procent av rösterna.

Ny politisk karta ger Moderateran konkurens

Sedan dess har det gått utför och det politiska läget för Moderaterna är i dag ett helt annat än 2003. Då var Moderaterna, och de övriga borgerliga partierna, det enda alternativet för väljare som var missnöjda med den socialdemokratiska regeringen och dess stödpartier, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

I dag är den politiska kartan helt annorlunda. Sverigedemokraternas inträde på den politiska scenen har i grunden förändrat förutsättningarna för Moderaterna. Konkurrensen på högerkanten om väljarna har skärpts, samtidigt som Moderaterna haft uppenbara problem att hitta en naturlig roll i ett nytt politiskt landskap.

Moderatledaren Ulf Kristersson försöker ständigt balansera mellan liberalism och konservatism i sina politiska uttalanden. Både för att hålla ihop partiet, men också för att inte riskera att stöta bort viktiga väljargrupper.

Ändå ligger det nära till hands att dra slutsatsen att den tidigare så framgångsrika formeln för att förena liberalism med konservatism snarare har blivit en belastning de senaste åren.

Moderaterans högersväng ser ut att fullföljas

Mycket av spänningarna i partiet har också haft sitt ursprung i motsättningarna mellan liberala och konservativa. Tydligast har detta kommit till uttryck i synen på Sverigedemokraterna där, något förenklat, liberala stockholmsmoderater absolut inte vill ha något med SD att göra, medan konservativa skåningar gärna gör upp med SD.

Det är i detta läge Moderaterna nu samlas till partikongress i Västerås. De senaste årens väljarras ser visserligen ut att ha stoppats, men framtiden är oviss. När Socialdemokraterna nu tappar väljare efter januariöverenskommelsen är det snarare Sverigedemokraterna som växer, inte Moderaterna.

Den högersväng av partiets politik som inleddes redan under Anna Kinberg Batra ser nu ut att fullföljas. Moderaternas partistämma ska ta ställning till en rad olika politiska förslag, som ska utgöra grunden för partiets politik de kommande åren. När det gäller migration, integration och kriminalitet är det ingen tvekan om vilket vägval partiet vill göra.

Hårdare tag uppfattas som en viktig ingrediens för att ta upp kampen om missnöjda väljare. Samtidigt ställs här liberala mot traditionellt konservativa värderingar. Detsamma gäller partiets förslag om utökade befogenheter för polisen att göra husrannsakan, ägna sig åt hemlig avlyssning eller få större rätt att bedriva kameraövervakning.

Flera kontroversiella förslag ska prövas på stämman

Men också på det kulturellt religiösa planet prövas liberalkonservatismens tyngdpunkt. Några av de kontroversiella förslag stämman ska fatta beslut om är slöjförbud i skolan, förbud mot böneutrop och omskärelse av pojkar utan medicinska skäl. En annan fråga som signalerar hårdare tag är ungdomsförbundets förslag att delar av socialbidraget ska betalas ut som kuponger eller checkar för att säkerställa att det går till ”rätt” saker i en familj.

En anpassning till opinionen på högerkanten är också partiets förslag att smalna av och banta public service, bland annat SVT. Dagens public service har på senare tid allt mera blivit en måltavla för politiker till höger i svensk politik, så också inom Moderaterna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.