Moderaterna i Örebro lägger fram ny strategi för att minska knarket

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler unga kommer i kontakt med och missbrukar olika slags narkotika. Nu har Moderaterna i Örebro kommun lagt fram ett förslag på hur man ska arbeta för att få ett drogfritt Örebro.

På onsdagen lade Moderaterna i Örebro kommun fram ett förslag hur man ska arbeta för att få ett drogfritt Örebro. De anser att kommunens samordning med polisen och regionen är otydlig och bristfällig och vill därför skapa en Trygghetscentral, som ska ansvara för ledning och samordning av kommunens alla trygghetsinsatser.

Inom Trygghetscentralen ska ett Narkotikateam finnas.

Val 2018 Örebro

– Vi vill ha ett Narkotikateam som ska bemannas dygnet om med bland andra socialtjänsten, fältassistenter, väktare och kuratorer för att få ett team som på allvar och snabbt kan göra skillnad när unga hamnar i riskzonen för drogmissbruk, säger oppositionsrådet Anders Åhrlin (M).

”Politiken inte rätt instans”

Kenneth Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande, håller med om att ta tag i narkotikaproblemen men är tveksam om metoden.

– Vi är helt överens om att narkotikaförsäljningen ska bort från gator och torg. Resurstillskott och metoder ska politiken vara med och resonera om men jag tycker inte politiken är rätt instans att bestämma exakt hur man formar den vardagliga verksamheten, säger han.

Vill dubbla straff

Nationellt stöds behövs och det ska ske genom att tullen måste förstärkas och införa skärpta straff för försäljning av narkotika.

– Vi måste stoppa det stora inflödet av narkotika till Sverige, säger Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiska person.

– Utöver det tycker vi att man borde fördubbla straffet för narkotikaförsäljning. Vi måste se till att straffa de som just nu förstör så många människors liv, mycket hårdare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet