Maria Malmer Stenergard (M) menar att politiken Jimmie Åkesson (SD) gör uttryck för i den omtalade tweeten inte är genomförbar. Foto: TT

Moderaterna kräver förklaring från SD

Uppdaterad
Publicerad

Migrationspolitiken Jimmie Åkesson ger uttryck för i den omtalade tweeten går stick i stäv med den politik partiet drev i migrationskommittén, menar Maria Malmer Stenergard (M).

– Det hade varit välkommet om Sverigedemokraterna förklarade vilken invandringspolitik de faktiskt vill driva, säger hon.

Jimme Åkessons tweet på torsdagseftermiddagen har resulterat i skarp kritik från flera partiledare.

I det omtalade utspelet kräver Sverigedemokraternas partiledare totalstopp för all asyl- och anhöriginvandring, som han menar utgör ”en social, kulturell eller ekonomisk belastning”.

– Jag tycker inte att man ska prata om människor i form av belastning. Men det är uppenbart att vi har stora problem med integrationen. Jag menar att det behövs en väldigt stram invandringspolitik för att kunna möta integrationsproblemen, säger Maria Malmer Stenergard, Moderaternas migrationspolitiska talesperson.

Öppnat upp för samarbete

Hon menar att politiken Jimmie Åkesson ger uttryck för i den omtalade tweeten inte är genomförbar.

– Jimmie Åkesson säger att han i praktiken vill stoppa invandringen och jag uppfattar att det är någonting som inte är möjligt att genomföra, som regelverken ser ut i dag, säger hon.

Ulf Kristersson (M) har tidigare öppnat upp för samarbete med Sverigedemokraterna kring bland annat migrationspolitiken. I SVT:s ”30 minuter” berättade Kristersson så sent som i slutet av januari att han tycker att Sverigedemokraterna har förändrat sin retorik och blivit mer seriösa i sitt politiska arbete.

Välkomnar förklaring

Enligt Maria Malmer Stenergard går innehållet i torsdagens tweet stick i stäv med den linje som Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna tidigare har drivit.

– Det hade varit välkommet om Sverigedemokraterna förklarade vilken invandringspolitik de faktiskt vill driva och hur den är förankrad i de regler som vi är tvungna att följa.

”Är förvånad”

Hur ser ni på uttalandet utifrån ett tänkbart samarbete med Sverigedemokraterna?

– Den politik som Sverigedemokraterna drev i migrationskommitén är en politik som jag tror att vi skulle kunna samarbeta kring, när det gäller just migrationsfrågan. Det är därför jag är förvånad över att han nu ger uttryck för en helt annan politik som skulle bryta mot internationella konventioner och som i praktiken inte skulle vara möjlig att genomföra, säger Maria Malmer Stenergard.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.