Utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: TT

Moderaterna KU-anmäler Margot Wallström

Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) har anmälts till riksdagens konstitutionsutskott (KU) efter att dokument rörande Sveriges kampanj om att få en plats i FN:s säkerhetsråd har försvunnit. Anmälan har gjorts av Moderaternas talesperson i utrikesfrågor, Jonas Jacobsson Gjörtler, rapporterar Dagens Nyheter.

– Detta måste granskas ordentligt. Ingenting kan uteslutas: från att någon medverkat velat mörka utvärderingen till en usel och slarvig hantering, säger han till Dagens Nyheter.

Flera sidor av dokumentet som utredaren – som gått igenom Sveriges kampanj – har lämnat in till utrikesdepartementet (UD) saknas. UD har tidigare hävdat att de aldrig tagit emot den 44 sidor långa utvärderingen, utan enbart 13 sidor som består av slutsatser.

Men i går meddelade myndigheten att man kommer att redovisa arbetsmaterial som är kopplade till den tidigare saknade FN-rapporten inom kort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.