Moderaternas Victor Wärnick, som är ordförande i socialförsäkringsutskottet, vill inte kommentera Murhafs omständigheter. Foto: SVT

Moderaterna: Måste säkerställa att asylbeslut verkställs

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen var 11-årige Murhaf Hamid inbjuden att delta i ett samtal i Riksdagen, och berätta om den ovanliga situation som hans familj befinner sig i. De har enligt uppgifter i medier fått tre avslag på sin asylansökan och ska utvisas – men eftersom de saknar personnummer har utvisningen fortfarande inte verkställts.

Murhaf uppmärksammades när han sålde majblommor för rekordsumman fem miljoner kronor. I samband med det uppmärksammades även det utvisningslimbo han och hans familj hamnat i, och Miljöpartiet bjöd därför in honom att berätta om detta i riksdagen.

– Murhafs situation har gjort att miljontals fått upp ögonen för detta. Barn som är födda och uppväxta i Sverige borde inte kunna utvisas, de borde få uppehållstillstånd, säger Annika Hirvonen som är migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Murhaf och majblommorna

En mer effektiv asylprocess

Moderaterna vill inte ställa upp på en intervju med SVT, men Victor Wärnick, som är ordförande i socialförsäkringsutskottet svarar skriftligen via partiets pressekreterare:

”Varje fall är unikt och jag har inte heller kunskaper i det enskilda fallet och kan inte heller uttala mig. Men generellt måste vi få till en mer effektiv asylprocess där människor väntar kortare tid och där vi verkligen säkerställer att de beslut som fattas och vinner laga kraft också verkställs.”

Kristdemokraternas migrationspolitiska talesperson, Ingemar Kihlström, skriver även han via sitt partis pressekreterare att han inte kan kommentera enskilda fall. Men menar att den tidigare S-ledda regeringen är ansvarig för att många som nekats asyl ändå levt kvar i Sverige, och att den nuvarande regeringen påbörjat ett arbete för att ändra på detta.

– Inga barn eller vuxna skall behöva leva lång tid i en tillvaro av ovisshet med en osäker framtid, det anstår inte ett land som Sverige.

L, SD och S har avböjt att kommentera saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Murhaf och majblommorna

Mer i ämnet