Jimmie Åkesson och Anna Kinberg Batra. Foto: TT

Moderaterna och Sverigedemokraterna i ett första möte

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och Sverigedemokraterna har i dag haft ett första möte om hur ett framtida riksdagssamarbete ska se ut.

För två veckor sedan meddelade Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra att hennes parti är redo att samarbeta med Sverigedemokraterna i riksdagen.  

I dag hölls det första mötet mellan partierna då tjänstemän från M och SD träffades.

Vad dagens möte handlade om är dock oklart och M-ledaren har tidigare sagt att man ”inte kommer att förhandla om regeringssamarbetet eller budgeten och inte kompromissa med våra ideal”.

– Den policy M haft om att inte tala med SD om politiska frågor är upphävd, men organiserat samarbete inleds varken med SD eller V vars värderingar vi inte delar, säger Andreas Hamrin, pressekreterare hos Moderaterna.

Mikael Eriksson, Jimmie Åkessons politiska sekreterare, skriver en kommentar till SVT Nyheter via mejl:

”Vi är överens om att under den närmaste tiden fokusera på ett fördjupat samarbete inom ramen för utskotten samt även på kommun- och landstingsnivå.

Från Sverigedemokraternas sida kommer vi nu att uppmana våra utskottsledamöter och lokalpolitiker att snarast möjligt inleda dialog kring särskilt viktiga frågor.”

SD:s partiledare Jimmie Åkesson har kommenterat mötet på sin Facebook-sida.

”Det blev som väntat ett positivt möte i en konstruktiv anda. Jag kommer att uppmana våra företrädare att ta kontakt med sina moderata kollegor i riksdagens utskott samt i kommun- och landstingsfullmäktige. Vi kommer att söka förhandling och samarbete i olika sakpolitiska frågor.”

”Det är bra för den fortsätta utvecklingen att Sverigedemokraterna får ett större inflytande över hur landet ska styras. På många områden går utvecklingen åt fel håll”, skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

M öppnar för att fälla regeringen

Mer i ämnet