Enligt Tomas Tobé är Moderaternas huvudspår nu att samla Alliansen. Foto: TT

Moderaterna tappar förtroende: ”Vi kan vända detta”

Uppdaterad
Publicerad

SD går om M som andra största parti, men nedgången för Moderaterna var inte helt oväntad.

– Det här bekräftar den nedgång som vi sett den senaste tiden i opinionen, men vi är fullt inställda på att vända detta, säger Tomas Tobé.

I Statistiska Centralbyråns (SCB) stora sympatiundersökning som presenterades i dag 9.30 visar siffrorna att Moderaterna tappar i förtroende, nu fokuserar partiet på att samla ihop Alliansen.

LÄS MER: SCB presenterar vårens stora partisympatiundersökning

– Jag tror att en viktig läxa för oss är att väljarna förväntar sig att vi ska samla ihop Alliansen. Alliansen behöver samlas som en helhet och vi måste vara tydliga med våra prioriteringar, säger Tomas Tobé.

Missnöje en orsak

Moderaterna har rasat med 5,2 procent och Tomas Tobé tror att de låga siffrorna kan bero på ett växande missnöje som fått väljare att vända sig till Sverigedemokraterna.

LÄS MER: Tunga moderater kräver Anna Kinberg Batras avgång

– Det är uppenbart att om vi gjorde allt rätt skulle vi inte vara i detta läge, men jag ser också en stor potential för oss. Undersökningar visar att de allra flesta väljarna vill se M i regeringen. Vi måste visa att vi är det säkraste sättet att rösta bort regeringen, säger Tobé.

Samtal med SD inte fel

Trots att M mötts av hård kritik för att de öppnade upp för samtal med SD anser inte Tobé att det var ett felaktigt beslut, men han kan däremot förstå att det snabba beskedet lett till frågetecken.

– En sak för oss att fundera på är hur man upplevde det beskedet, men vi anser att man måste acceptera att SD nu är i Sveriges riksdag och att man då måste prata med dem.

LÄS MER: Anna Kinberg Batra bryter tystnaden

Tobé konstaterar också att stödet för Anna Kinberg Batra är starkt och ser optimistiskt på det fortsatta arbetet.

– Anna Kinberg Batra har möjligheten att vända detta. Vi behöver enas som parti och prata om vad som är viktigt för oss och hur vi kan genomföra det i Alliansen. Det kommer vara huvudspåret för Moderaterna, säger Tomas Tobé.

LÄS MER: Analys: Trots raset – visst andrum för M-ledaren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.