Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé. Foto: TT/SVT

Moderaterna vill förbjuda moralpoliser i svenska förorter

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill sätta stopp för så kallade moralpoliser i svenska förorter som ett sätt att motverka hedersförtryck.

– De begränsar kvinnors frihet, kontrollerar och rapporterar tillbaka till familjen, säger Jessica Polfjärd, partiets jämställdhets- och integrationspolitisk talesperson.

Partiets rättspolitiska talesperson Tomas Tobé och Jessica Polfjärd, partiets jämställdhets- och integrationspolitisk talesperson, presenterade under tisdagen tre nya förslag mot hedersförtryck.

För det första vill M införa en ny brottsrubricering ”olaga frihetsbegränsning”. Det handlar om personer som har i syfte att begränsa människors frihet genom att upprätthålla informella regler i hederns namn. Brottet ska kunna leda till fängelse i tre år.

Val 2018 – Brott och straff

– De begränsar kvinnors frihet, kontrollerar och rapporterar tillbaka till familjen, säger Jessica Polfjärd.

Vill kartlägga moralpoliser

M vill också sätta stopp för vad partiet kallar moralpoliser, en person som ”håller koll” på hur kvinnor och flickor i svenska förorter beter sig i det offentliga livet, bland annat så att de klär sig på ett ”korrekt” sätt.

– Det är personer som väljer att begränsa kvinnors frihet i Sverige. De ska mötas med ett straff och med fängelse, men även i vissa fall utvisning, säger Tomas Tobé.

Moderaterna vill också göra en kartläggning för att få mer kunskap om moralpoliser, då en sådan genomgång inte har gjorts tidigare. Den ska kunna vara till stor hjälp för poliser och kommuner, anser Tobé.

Införa ett tillträdesförbud

För det tredje vill partiet också införa ett tillträdesförbud för moralpoliser. Detta ska delas ut av poliser som upplever att en person har ett otrygghetsskapande beteende, och personen kommer då inte att få vistas på just den platsen.

– Det ska givetvis prövas i domstol, men kan utfärdas omedelbart. Framför allt är det personer som patrullerar runt som kommer att träffas av detta, säger Tomas Tobé.

Enligt Moderaterna skulle dessa förslag leda till stor förändring för kvinnor och flickor som riskerar att utsättas för hedersförtryck.

Sverigedemokraterna positivt

Förslagen från M välkomnas av Sverigedemokraterna, framför allt om det sker i kombination med obligatorisk utvisning. SD tror dock att det kan bli ett svårt bevisläge.

– Ord kommer att stå mot ord. Där kommer nog också moralpolisen ha omgivningen på sin sida, säger SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen.

SVT Nyheter har sökt regeringen och Vänsterpartiet för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – Brott och straff

Mer i ämnet