Foto: Fredrik Sandberg, TT

Moderaterna vill ha försäljning av öl och vin i matbutiker

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna ska driva på för att starköl och vin ska kunna säljas i vanliga butiker, inte bara på Systembolaget. Och bolaget bör ha söndagsöppet, enligt beslut på Moderaternas partistämma.

Det handlar också om frihet och ansvar, hävdade Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa från talarstolen, angående att M nu ska verka för att öl och vin med upp till 20 volymprocent ska få säljas i vanliga butiker.

Pläderade för ”frihetens klocka”

I en tröja med parollen ”Krossa Monopolet” i Systembolagets färger sade Dousa att det fungerar i Danmark och Tyskland.

– Gör det att danskar går runt som alkoholiserade zombies?

Nej, sade Dousa, och hävdade att monopolet inte har lett till minskad alkoholkonsumtion men till ökad smuggling och privatimport. Han tillade att ”frihetens klocka” ska slå ”från Ica till Lidl.”

– Det här är en viktig principiell fråga, sade Matilda Ekeblad, ombud från Östergötland

Oskar Weinmar, ombud från Stockholms län, var en av få som varnade för att gå fram för snabbt med en avveckling av alkoholmonopolet.

– Alkohol är inte en vara som andra, sade Weinmar.

Avveckling av monopolet ska utredas

På moderatstämman 2015 beslutades att partiet ska utreda formerna för en avveckling och stämman bekräftade partistyrelsens uppfattning om att den linjen ligger fast.

– Nu flyttar vi fram våra positioner och säger hur det ska gå till. Det är en tydlig positionsförflyttning, sade Niklas Borg, ombud från Östergötland och ordförande i det utskott som förde fram förslaget om öl och vin i butik i debatten.

Stämman sade också ja till att partiet ska verka för att tillåta gårdsförsäljning av lokalproducerade alkoholdrycker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.