Moderatledaren Ulf Kristersson håller pressträff efter sitt möte med talmannen Andreas Norlén på söndagen. Foto: Henrik Montgomery /TT /

Moderatledaren ger upp: ”Det är in i kaklet just nu”

Uppdaterad
Publicerad

Moderatledaren Ulf Kristersson gav i dag besked om att hans försök att bilda regering har misslyckats. – I nuläget saknas förutsättningar för alla alternativ sade Ulf Kristersson (M).

Nu avgör riksdagens talman vem som får göra nästa försök.

Kristersson kom strax före klockan 11 till talmannen Andreas Norlén för att avlägga sin rapport om hur det har gått med regeringsbildningen.

En timme senare höll han presskonferens och meddelade då att han gett upp sina försök att bilda en regering.

– Jag har sonderat de olika alternativen. Jag är fortsatt beredd att bli statsminister. I nuläget saknas förutsättningar för alla alternativ, sade Ulf Kristersson.

– Jag har provat alla andra andrahandsalternativ att bygga en regering och det har inte gått.

– Det är in i kaklet just nu, avslutade han.

Tre alternativ

Moderatledaren har hittills lyft fram tre regeringsalternativ.

Det första var en Alliansregering med stöd av Socialdemokraterna. S-ledaren Stefan Löfven har dock uteslutit att vara ”stödparti” åt en sådan regering.

Det andra alternativet var en Alliansregering utan stöd från S och det tredje en regering med bara M eller med M och något annat Alliansparti, i praktiken Kristdemokraterna (KD).

De två sista alternativen sade Centern (C) och Liberalerna (L) nej till i går.

– Våra förslag ligger kvar på bordet. Jag står till förfogande, men nu har talmannen ansvar för nästa steg, sade Kristersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.