Partiet varnades om antisemitiska kopplingar

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas nye partistyrelseledamot Omar Mustafa har väckt debatt för sina kopplingar till antisemiter.

När valberedningen för ungefär ett år sedan nominerade Omar Mustafa, som företräder Islamiska förbundet, till styrelsen för socialdemokraterna i Stockholm reagerade Moissis Nikolaidis (S), ombud representantskapet Stockholm, starkt. 

Han ville varna partiet för att Omar Mustafa arrangerade föreläsningar med ökända antisemiter. Omar Mustafa är vid sidan om partipolitiken engagerad i det Islamiska förbundet och det är i den rollen han har varit delaktig i att bjuda in antisemitiska och homofoba föreläsare.

Moissis Nikolaidis skickade flera mejl till valberedningen där han berättade att Omar Mustafa kritiserades av både Kommittén mot antisemitism och tidskriften Expo för sin närhet till antisemiter.

När inte fick något svar skickade han samma mejl till socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

– Jag tyckte att det var viktigt att partiet centralt skulle få veta det, säger Moissis Nikolaidis.

Fick inga svar

Carin Jämtin  svarade inte heller utan skickade hans mejl vidare till partikamraterna i Stockholm. I dag är Omar Mustafa toppolitiker och invald i socialdemokraternas partistyrelse.

Carin Jämtin säger till SVT via sin pressekreterare att det är de lokala socialdemokraterna i Stockholm som väljer vilka de vill nominera till partistyrelsen.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven säger i en intervju med Aftonbladet att partiet inte kommer att agera, men att samtal har förts mellan Omar Mustafa och den lokala organisationen.

– Vårt parti ska vara väldigt tydligt i våra värderingar, hur vi uttrycker det och inte heller vara någon spelplan för den här typen av åsikter, såsom Mustafa har gjort. Han har själv sagt att det var fel handlat, att han kommer att ändra på det och att han står upp mot antisemitismen, säger Stefan Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiken mot Omar Mustafa

Mer i ämnet