Mona Sahlin. Foto: TT

Mona Sahlin har skrivit under flera falska intyg

Uppdaterad
Publicerad

Mona Sahlin skrev ett falskt löneintyg åt sin livvakt redan för ett år sedan, skriver Expressen. Även i det är mannens lön överdriven och han påstås vara anställd av Sahlin – trots att hon under tiden inte betalade arbetsgivaravgifter.

Det falska löneintyget som fick Mona Sahlin att säga upp sig från posten som regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism är inte det enda falska löneintyget hon har skrivit under, avslöjar Expressen.

Socialdemokraternas förra partiledare har även en gång tidigare skrivit under ett falskt löneintyg åt samma livvakt enligt vilket hans lön är mycket högre än det var i verkligheten. I det intygar Sahlin att hon betalar livvakten tusentals kronor i lön av sina egna pengar, men hon betalar samtidigt inte in några arbetsgivaravgifter till Skatteverket.

Skrevs redan förra året

”Som chef och ansvarig för Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, så intygar jag att jag har anställt [den före detta livvaktens namn] som säkerhetssamordnare med en lön på 60 000:-/månad. Som myndighetschef är jag ansvarig för anställningen. Därtill har han även ett arvoderat uppdrag av min egen firma Mona Sahlin (F-skattsedel finns) med en lön på 20 000 :-/månad”, skriver Sahlin i intyget.

Mona Sahlin har försökt förklara de felaktiga uppgifterna i det första intyget med att hon har skrivit fel, men det nya intyget, som skrevs redan i mars 2015, visar att hon har lämnat felaktiga uppgifter fler än en gång – och med ett års mellanrum. Sahlin har dessutom sagt att hon anställde sin tidigare livvakt i februari i år, men enligt intyget som nu avslöjats var han anställd av Sahlin redan 2015.

Efter avslöjanden om de falska intygen misstänks Mona Sahlin för osant intygande och livvakten misstänks för missbruk av osant intygande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mona Sahlin och livvakten

Mer i ämnet