Mona Sahlin har inte skött bokföringen och inte heller betalat ut månadslöner korrekt. Foto: TT

Mona Sahlin straffas för skattebrott

Publicerad

Villkorlig dom och 50 dagsböter på 23.000 kronor för två fall av skattebrott. Det blir följden för Mona Sahlin, tidigare partiledare för Socialdemokraterna.
– Hon tar fullt ansvar för dessa misstag genom att acceptera det av åklagaren föreslagna strafföreläggandet, skriver hennes advokat till SVT Nyheter.

Brotten gäller utelämnade inkomster på dels 106.193 kronor i fjolårets deklaration, dels 151.072 kronor i deklarationen som lämnades in 2015.

– Hon har bedrivit enskild näringsverksamhet och där haft olika typer av uppdrag och har i sin deklaration inte redovisat alla inkomster hon haft, säger kammaråklagare Arne Fors vid ekobrottsmyndigheten. 

Felaktig bokföring

2013 registrerade Mona Sahlin en enskild firma för föredragshållande, artikelskrivande och opinionsbildning. Bokföringen har inte varit korrekt, något som Skatteverket slagit ned på i flera beslut under året. Dessutom har tre månadslöner till en anställd 2016 inte redovisats på rätt sätt.

Enligt Arne Fors anmälde Skatteverket ärendet till polisen. Förhör hölls med Mona Sahlin den 9 oktober 2017 och hon erkände sedan brotten via sin advokat.

– Hon har godkänt strafföreläggandet och påföljden är villkorlig dom och böter, säger Arne Fors.

Vill inte kommentera

Mona Sahlin avböjer att själv kommentera ärendet, enligt hennes advokat.

”Mona Sahlin har sedan 2013 i liten omfattning bedrivit näringsverksamhet genom en enskild firma. Hon har vidgått att hon på grund av särskilda omständigheter bl.a. hänförliga till hennes uppdrag som nationell samordnare mot rasism, vidgått att hon brustit i noggrannhet vid upprättandet av deklarationerna för 2015 och 2016, vilket fått till följd att ett fåtal intäkts- och avdragsposter utelämnats.”, skriver advokat Staffan Bergqvist i ett mejl till SVT Nyheter.

”Tar fullt ansvar”

Mona Sahlin tar på sig hela ansvaret skriver advokat Staffan Bergqvist.

”Hennes avsikt har aldrig varit att undandra sig skyldighet att betala skatt. Sedan misstagen påtalats har hon fullt ut samarbetat med Skatteverket och polisen och tar fullt ansvar för dessa misstag genom att acceptera det av åklagaren föreslagna strafföreläggandet.”, skriver Staffan Bergqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mona Sahlin och livvakten

Mer i ämnet