Mona Sahlin berättar om sexuella trakasserier under tiden som politiker. Foto: TT

Mona Sahlin i ny bok: Utsattes för tafsande ministerkollega

Uppdaterad
Publicerad

Mona Sahlin berättar i antologin ”me too – så går vi vidare” om sina upplevelser av sexuella trakasserier inom politiken. Hon beskriver bland annat hur hon under sin tid som minister utsattes för tafsande av en ministerkollega.

I den nyutgivna antologin delar en lång rad kända svenska kvinnor med sig av sina erfarenheter av sexuella trakasserier. En av dem är Socialdemokraternas tidigare partiledare Mona Sahlin.

Utsatt av ministerkollega

Hon beskriver bland annat en incident som utspelade sig under tiden då hon själv var minister.

Kampanjen #MeToo

”På konferens om IT, så åkte de där hemska armarna fram i hissen en kväll. En ministerkollega. Som blev djupt förorättad när jag knuffade bort honom”, skriver hon.

Hon beskriver i boken hur det sexuella hotet och hatet varit en ständig följeslagare under hennes tid i politiken.

När hon pratat om händelserna med partikollegor har hon ofta fått rådet att vara tyst – ”att det bara skulle bli värre om jag gav hatet och kvinnoföraktet publicitet”, skriver hon.

”Samlar en bråkdel av miljoner röster”

Förutom Sahlin medverkar bland annat handbollsspelaren och debattören Linnea Claesson, bloggaren Michaela Forni, journalisten och författaren Malou von Sivers och programledaren Gina Dirawi i antologin.

– Vi önskar sammanställa den här kraften, det här modet, den här framåtandan som faktiskt finns, och de här tusentals åren av tystnad och tabun som plötsligt bryts, säger bokens redaktör Alexandra Pascalidou, till Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet