Monica Carlsson Foto: SVT

Monica behandlades mot cancer – förlorade synen

Uppdaterad
Publicerad

En morgon vaknade Monica Carlsson och kunde inte se ordentligt på ena ögat. – Den första tanken var ju inte att jag hade blodförgiftning, säger hon. Men det var just vad det var.

Monica behandlades mot cancer i höften på Örebro universitetssjukhus och hade fått blodförgiftning genom en så kallad Picc-line i armen, en infart som man sprutar in cellgift genom. Infektionen hade spritt sig till ögat.

– De opererade ögat, det var nog mest för att jag skulle kunna ha ögat kvar, så att de inte ska behöva ta bort det. Jag var så sjuk så det var rätt skönt att vara där ändå. Men det blev ju länge, säger Monica.

SVT granskar sjukvården

Synnerven förstörd

Efter fem veckor på sjukhuset har Monica förlorat synen i ena ögat, eftersom synnerven är förstörd, och hon kan inte gå ordentligt efter ärrbildningar i kroppen på grund av infektionen. Men hon är fortfarande cancerpatient på sjukhuset.

Gustav Ekbäck är chefläkare på Örebro Universitetssjukhus, och han håller med om att man inte ska komma ut från sjukhuset sjukare än när man skrevs in:

– Nej det bör man naturligtvis inte, men vi vet ju att det händer. Vi felar många gånger. Vi försöker arbeta för att fela mindre.

Viktigt anmäla patientskador

Han håller med om att det är viktigt att anmäla patientskador till Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, som lagen Lex Maria kräver:

– Jag tror det är viktigt, jag ser Lex Maria som en del i arbetet att minska de vårdskador vi har.

Ändå har sjukhuset inte gjort någon Lex Maria-anmälning av Monica Carlssons skada.

– På kliniken har man gjort en utredning och ändrat lite rutiner och så, men man bedömde inte där att man ska gå vidare och anmäla, säger Gustav Ekbäck.

”Det är svårt att få rätt”

Så länge sjukhusen inte själva rapporterar in när patienter skadas, så kan varken de myndigheter som övervakar landstingen eller patienter som Monica Carlsson se hur sjukhusen sköter sig med vårdskador.

Monica Carlsson hoppas på en utredning, en ersättning eller åtminstone en ursäkt.

– Det är ju inget vidare, men man får nog förbereda sig på det, att det inte blir något skadestånd. Det är svårt att få rätt, man får ju sällan det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar sjukvården

Mer i ämnet