Morgan Johansson (S) och Tomas Tobé (M) är eniga om att skärpta straff behövs Foto: TT

S och M vill ha hårdare straff för gängkriminella

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har 15 244 personer som ägnar sig åt organiserad brottslighet och våldsbejakande extremism. För att komma till bukt med problemet vill såväl justitieminister Morgan Johansson (S) som Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, se hårdare straff. Tomas Tobé förespråkar också en nationell avhopparverksamhet.

I dag kunde SVT Nyheter som första redaktion publicera utdrag ur ”Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet”, en rapport som har sammanställts av forskare på Institutet för framtidsstudier och finansierats av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Rapporten bygger på unik data från Säkerhetspolisen och Polismyndigheten och redogör för bland annat ålder, kön och födelseland för drygt 15 200 personer som ägnar sig åt organiserad brottslighet och våldsbejakande extremism.

”Vår tids viktigaste kriminalpolitiska uppgift”

Justitieminister Morgan Johansson (S) har kommenterat rapporten på Twitter och skriver bland annat att han vill se hårdare straff.

”Viktig kartläggning av de kriminella miljöerna i Sverige. Att knäcka den organiserade brottsligheten är vår tids viktigaste kriminalpolitiska uppgift. Då behövs bland annat fortsatta satsningar på hela rättsväsendet, strängare påföljder och förstärkt brottsförebyggande arbete”, twittrar han.

”Väldigt alarmerande”

Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé säger till SVT Nyheter att resultatet av rapporten är oroväckande.

– Jag tycker att det här är väldigt alarmerande. Vi ser hur islamister, nazister, mc-gäng och andra grovt kriminella människor kan leva ett alldeles för ostört liv i Sverige och det här måste man ta tag i.

Vilka konkreta åtgärder tycker du att man ska vidta?

– Nu måste vi bli mycket tuffare. Det innebär att man ökar polisens befogenheter och skärper straffen. I dag har polisen för dåliga möjligheter att kunna lagföra många kriminella i Sverige.

Tomas Tobé vill också ha en nationell avhopparverksamhet.

– Vi behöver ett program där vi försöker få de här människorna att lämna de här miljöerna för i grunden hotar det här tryggheten i Sverige.

SVT Nyheter har sökt Morgan Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.