• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en elbil på Dingergatan i Eskilstuna med giftig rök som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ministern menar att det finns skäl att öppna upp för en straffskärpning när det gäller brott mot knivlagen. Foto: SVT

Morgan Johansson (S) öppnar för att skärpa knivlagen

Uppdaterad
Publicerad

Det höga antalet knivbrott i Sverige är ett allvarligt samhällsproblem. Det menar justitieminister Morgan Johansson (S) som i dag meddelade att straffen för brott mot knivlagen kan komma att skärpas.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att vi bör öppna upp för en diskussion för att skärpa straffen när det gäller knivbrott.

– I dag är det typiskt sett ett penningböterstraff, där man alltså kan böta ungefär 1 200 kronor, om man har kniv på stan, säger Johansson.

”Fruktansvärda konsekvenser”

Förra året skärptes straffen för grova vapenbrott, även brott gällande handgranater, och då finns det en risk för att de kriminella i ökad utsträckning istället kommer att beväpna sig med kniv, menar Johansson.

– Därför tycker jag att det finns skäl att också öppna upp för en straffskärpning när det gäller brott mot knivlagen. För konsekvenserna av denna typ av brott kan bli så fruktansvärda, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivvåldet

Mer i ämnet