Foto: TT

Mörka orosmoln flimrade snabbt förbi

Publicerad
Analys ·

Regeringens ekonomiska prognos över statsfinanserna förlitar sig till stor del på att migrationskostnaderna ska gå ner, att vi kanske ännu inte nått en högkonjunktur och att fler kommer i jobb. Baserat på den analysen blir den ekonomiska tillväxten i Sverige något lägre än väntat och överträffar mångas förväntningar de kommande åren något positivt.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Den senaste statistiken från Arbetsförmedlingen visar att är du välutbildad så är det lätt att hitta ett jobb. Det vittnas till och med om brist på viss typ av arbetskraft. Men den svenska högkonjunkturen når inte alla; har du lägre utbildning än gymnasieutbildning är det svårt att få jobb, vare sig du är född i Sverige eller utomlands. .  

Så samtidigt som många tecken pekar på att en högkonjunktur är här, är också migrationskostnadernas minskning högst osäker.

Den lite trista exportstatistiken för andra kvartalet som kom in lite lägre än många räknat med avfärdades raskt

Vid onsdagens presskonferens ville Magdalena Andersson gärna prata om de fina arbetslöshetssiffrorna och tron på fortsatt fina siffror samtidigt som riskerna i ekonomin ekonomin tonades ner.

Mörka orosmoln som Brexit-effekt, Usa-val, den låga tillväxten i världen och i Europa och Kinas lånebubbla flimrade snabbt förbi på några välvalda powerpoints.

Den lite trista exportstatistiken för andra kvartalet som kom in lite lägre än många räknat med avfärdades raskt. För den skulle ju kunna vara ett tecken på att den högkonjunktur som Magdalena Andersson inte vill kalla en högkonjunktur har nått sitt topp.

Förutsättningarna för regeringens ekonomiska prognos kan drastiskt förändras

Osäkerheten är stor i utlandet, den har ökat efter Storbritanniens Brexit-omröstning och den påverkar vår lilla öppna ekonomi mycket. Och då kan också förutsättningarna för regeringens ekonomiska prognos drastiskt förändras. Reformer som nu ser ut att ha finansiering kan plötsligt bli statsskuld.

Eller för att citera Magdalena Andersson från presskonferensen på Harpsund: ”en prognos är en prognos”.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.