Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har haft ett möte med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Kristdemokraterna

”Mötet mellan Busch Thor och Åkesson kan riva ner en barriär för SD”

Uppdaterad
Publicerad

ANALYS · Vägen mot normalisering kan gå snabbare än vad Jimmie Åkesson hoppats på. Dagens möte med KD-ledaren Ebba Busch Thor kan riva ner en barriär för SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Mats Knutson inrikespolitisk kommentator

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

För första gången sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010 har en partiledare för ett annat riksdagsparti suttit ner och diskuterat sakfrågor med SD-ledaren.

Mötet är kontroversiellt och har redan kritiserats av centerledaren Annie Lööf. Men mötet har stor symbolisk betydelse inte minst för Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. Han lyckas nu bryta flera år av sakpolitisk isolering.

Men mötet innebär också en möjlighet för Ebba Busch Thor att vända blad och lägga kontroversen kring Lars Adaktusson bakom sig. När KD-ledaren kommer till Almedalen i slutet av veckan lär hon inte få frågor om abortpolitiken, utan om mötet med Jimmie Åkesson.

Mötet en logisk konsekvens

Vad mötet kommer att betyda på sikt är alldeles för tidigt att tala om. Ebba Busch Thor har tidigare sagt att hon inte ser några problem med att diskutera politiska sakfrågor med Sverigedemokraterna. Nu tar hon ett första steg i den riktningen. Mötet är alltså en logisk konsekvens av det beslut Kristdemokraterna partistyrelse fattade tidigare i våras.

Det som nu sker kan bidra till att en barriär bryts ner för Jimmie Åkesson. Visserligen åkte han på debatt-turné med Jan Björklund i EU-valrörelsen men nu har han för första gången suttit ner i samtal om politiska sakfrågor med en borgerlig partiledare.

Det kan bana väg för en snabbare normalisering av Sverigedemokraterna än vad SD-ledaren tidigare hoppats på.

Busch Thor sätter press på Kristersson

Dagens möte kan också återge Ebba Busch Thor det politiska initiativet inom borgerligheten efter den senaste tidens debatt om abortpolitiken. Samtidigt sätter Ebba Busch Thor med det här mötet press på moderatledaren Ulf Kristersson. Han tvingas nu återigen förhålla sig till KD-ledarens utspel och svara på frågor om synen på Sverigedemokraterna.

Liberalernas nyvalda partiledare Nyamko Sabuni, som tidigare sagt att hon inte ser några problem med att ta stöd av SD, kommer också att avkrävas besked om eventuella politiska samtal med Jimmie Åkesson.

Olika syn på migrationspolitiken

Enligt SVT:s källor ville Kristdemokraterna genomföra dagens möte med SD-ledaren för att diskutera politiska sakfrågor där partierna ligger nära varandra, sjukvårdspolitiken och energipolitiken. Kristdemokraterna vill förstatliga sjukvården och söker allierade för sin sak. I energipolitiken har Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna en likartad syn på kärnkraftens betydelse.

Men partiledarna och deras stabschefer diskuterade också migrationspolitiken trots att partierna här har olika syn på bland annat anhöriginvandringen. Bakgrunden är den parlamentariska utredning som nu tillsätts för lägga fram förslag om migrationspolitiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.