Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin vill inte driva en fördubbling av flygskatten aktivt i valrörelsen. En slags kompromiss mellan de som vill slå fast att skatten ska fördubblas och partiledningen som helst inte vill driva höjningar nu. Foto: Peter Krüger/TT

Miljöpartiet har spikat de sex viktigaste valfrågorna

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet går till val på höjd flygskatt, sänkt normalarbetstid, rätt till familjeåterförening och permanenta uppehållstillstånd.

Miljöpartiets kongress har nu beslutat vilka sex frågor som ska vara prioriterade i valmanifestet. En av dem är att partiet vill sänka normalarbetstiden och öka människors möjligheter att påverka sin arbetstid. Att sänka normalarbetstiden stod inte med i partistyrelsens förslag.

En annan prioriterad fråga är att partiet ska värna asylrätten och vill ge familjer möjlighet att återförenas, införa permanenta uppehållstillstånd och särskilt värna om unga.

Andra frågor som särskilt ska drivas i valrörelsen är en satsning på höghastighetståg, en skatt på importerat kött där antibiotika överanvänts i köttproduktionen, stopp för spridning av plaster och gifter i hav och vatten och att stegvis gå mot en köfri barn- och ungdomspsykiatri.

– Vi kan vinna trovärdighet på det vi har gjort. Men vi kan vinna valet på det vi vill göra framöver, säger Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin på partiets kongress.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.