Foto: TT

MP har tappat hälften av medlemmarna

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets medlemsras fortsätter. Förra året tappade partiet närmare 3 000 medlemmar. Under mandatperioden har medlemskåren halverats.

– Det är det mest drastiska tappet hos etablerade partier jag har sett de senaste 20 åren, säger statsvetaren Niklas Bolin.

I början av mandatperioden hade MP drygt 20 000 medlemmar. Nu i slutet är man nere på 10 719 personer.

– Det enda man kan jämföra med är när Socialdemokraterna upphörde med kollektivanslutningen från LO, men det var ju inte riktigt på samma sätt att partiet tappade i attraktionskraft, säger Bolin.

Val 2018 – #dinröst

Stark turbulens

Förklaringen ser han i den turbulens som partiet hamnat i under mandatperioden, alltifrån statsråd och språkrör som tvingats bort till politiska beslut som uppfattats som svek av många medlemmar.

– Det finns ett missnöje men det är inte enkelriktat. Vissa menar att man sålt sig medan andra menar att man inte varit regeringsdugligt nog, så det är ett svårt läge för partiet att navigera i, säger Niklas Bolin.

Partisekreteraren Amanda Lind (MP) vill helst se frågan i ett längre perspektiv.

– Medlemsutvecklingen under den här mandatperioden har inte varit bra, men ser man på lite längre sikt, en tioårsperiod, så hör Miljöpartiet till de partier som ökat sitt medlemsantal, säger hon.

SD ökar mest

Flera politiska partier fick faktiskt fler medlemmar förra året. Störst ökning har Sverigedemokraterna som ökade med 3 928 medlemmar under 2017 till 28 340, vilket gör partiet till det fjärde största sett till medlemskåren.

Även Centern, Liberalerna och Vänsterpartiet fick fler medlemmar. Centern ökade med 1 551 personer till 29 107, vilket gör partiet till det tredje största. Liberalerna har haft det väldigt tungt i opinionen men fick ändå ett tillskott på 1 328 medlemmar förra året.

Med 15 390 medlemmar är Liberalerna dock det näst minsta partiet sett till medlemmar. Vänsterpartiet ökade med 331 personer till 17 127.

Ökar valår

Förutom MP tappade Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna medlemmar men det handlar inte om några drastiska siffror. S tappade 16 medlemmar medan M tappade 241 och KD 245.

Sett under mandatperioden har S tappat nästan 12 procent och M närmare 14 procent av medlemmarna. Generellt ökar partierna under valår för att sedan tappa medlemmar igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet